Direktlänk till inlägg 8 januari 2009

Med känsla för feeling

Av Maria - 8 januari 2009 20:26

Fanny  har skrivit ett väldigt bra inlägg apropå diskussionen som förts här och hos Ann-Louise.

Bl a annat går hon igenom förutsättningarna för att kunna använda sig av negativt straff på ett effektivt sätt. Lite kortfattat kan man säga att för att få effekt av en innehållen belöning eller utebliven chans till förstärkning gäller att:

  • Man har belöningar som verkligen är attraktiva (så djuret tycker att det kostar att förlora dem)
  • Man ser till att antalet bestraffande åtgärder inte utgör mer än högst 10 % av interaktionerna.
  • Man utdelar negativa straff och time-outer på ett skojfriskt, lekfullt sätt.
  • Man ser till att värdeladda åtgärder i förväg så att burar, bli hållen, ha nosgrimma på osv inte blir obehagliga utan tvärtom positiva.

Att hela tiden behålla känslan av att träningen är en skojig lek för båda parter löper som en röd tröd genom de goda råden. Om man upptäcker att man själv förlorat känslan är det dags att ta en time-out. För egen del!


 Hundträning ska vara roligt! Inte bara för att det för de flesta är en hobby som ska ge rekreation, utan för att det faktiskt inte funkar annars.


Till och med på den tiden jag jobbade med "Järverud"-träning begrep vi detta. Korrigeringarna skulle vara korta, koncisa och sedan skulle hunden "lösas upp", dvs lekas och skojas igång igen för att  träningen skulle fortsätta.

Senast idag hörde jag vår hästtränare Anki hojta till en elev. "Du får vara arg i högst 2 sek!"


Utdragna negativa interaktioner för ingen sorts träning framåt. Klarar man inte de snabba växlingarna mellan  good cop - bad cop lyckas man inte särskilt bra med korrigeringsträning.


Som klickertränare har man det enklare! Man behöver inte bete sig som om man lider av personlighetsklyvning. Man behöver faktiskt bara se till att vara på gott humör hela tiden!


Om det låter svårt, finns det några knep:


Acceptera att hunden kommit till världen med en helt annan agenda än du. Den vill ha så skönt, roligt och bekvämt som möjligt med minsta möjliga arbetsinsats. Inget personligt riktat mot dig som hundägare, det bara är så av naturen!


Le och skratta medan du tränar, även om du inte känner dig så glad. Genom att le och skratta kommer du att påverka ditt humör till det bättre. Ler du så låter din röst gladare och strax känner du dig gladare.


Öva in en fånig ramsa som du alltid använder dig av när du måste hålla inne med en belöning. "Hihi - långnäsa"   "Hoppsan - hejsan, oj så tokigt"  osv.  Du kan inte vara arg och prata med tramsröst samtidigt! Det hjälper dig att hålla den skojfriska, lekfulla ton som behövs.


Fanny nämner att Susan Garrett sjunger när hon tränar hund, och jag hörde Ellen Ofstad göra detsamma med hästarna. Väldigt svårt att tappa humöret medan man trallar!

  

Vi snackar ofta om vikten av rätt attityd hos hunden för att den ska få fortsätta träna. Men din egen attityd då?

Om du under ett pass upptäcker att det inte går att le, tralla, prata med glad röst - eftersom du är så förbannad (på hunden, eller kanske maken eller chefen) - avbryt och ta en paus.  Du har inte rätt attityd, det är inte träningsläge!


Alla kan ha en dålig dag eller två. Men börjar de dåliga dagarna avlösa varandra är det dags att lyfta på locket och se efter vad det är som pågår under ytan.






 
 
Ingen bild

Lin

8 januari 2009 22:33

Men behöver man sjunga för att inte tappa humöret, måste man väl ändå ha hamnat lite fel?
Jag förstår inte riktigt, det gör mig förbryllad.

 
Ingen bild

Ann-Louise

8 januari 2009 22:41

Håller med dig om timeouter för FÖRARNA. Det är nog de som ska ha dem! Då är jag helt med på ditt tåg Maria :-).

Fan sjunga.... Hur går det att koncentrera sig på att sjunga samtidigt som man ska träna effektivt? Speciellt med den tanke att man är tondöv också ;-) Hi hi...

Jag kan tycka att sjungandet har en effekt hos häst eftersom de märker direkt om man håller andan i vissa lägen. Tex man ska passera någonting som man misstänker kommer att skapa en explosion hos hästen. Går man och väntar på den - så får man den också. Kan man styra andningen ökar chanserna att det ska gå utan kabooom.

Att sjunga för att hålla sitt egna humör uppe... Då känns det som man ska börja med sång i stället för med djurträning =D.

Förlåt elaka mej;-). Love ya, Maria.

 
Ann-Louise

Ann-Louise

8 januari 2009 22:51

Igen. Glömde säga.. vad bra att du trycker på förarens attityd!!! Vi kräver fokus och attityd hos hunden, men vi kanske missar lite att kanske först och främst rannsaka vår egen attityd.
(Därför är det bra att träna med lösa, fria djur som säger Du suger! )

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Fanny

Fanny

8 januari 2009 22:51

Men snälla nån. Att sjunga är kanske ett bra tips om man har problem med humöret, men det var verkligen inte det jag menade med att Susan sjunger när hon tränar. Jag tror mest att det handlar om att hon har kul när hon tränar och att hon gillar att sjunga. Jag tycker bara att det är härligt att se Susan träna sina hundar med skratt och sång och det var det jag försökte förmedla.

http://www.klickerklok.se

 
Ingen bild

Maria Y

9 januari 2009 00:39

Lin: det var det mina funderingar började med för några inlägg sedan - förare som känner sig arga på hunden under träning och därför "hamnar fel"

Det jag är ute efter att förmedla är att man faktiskt kan påverka sina känslor genom att göra saker med kroppen. Använda skrattmusklerna i ansiktet t ex.
prata med skojtramsig röst när man ger en felsignal, avbryter hunden osv förhindar att tränaren blir stel och hotfullt i kroppsspråket. Extra viktigt för crossoverhundar och crossoverförare.

A-L: Nä, om du är tondöv ska du inte sjunga, det blir aversivt för hunden ;-)

Sång är ett välkänt sätt att påverka sinnesstämningen hos människor i många andra sammanhang. Jag brukar inte sjunga när jag tränar hundarna men jag tyckte faktiskt att det hjälpte väldigt mycket att sjunga för hästen när vi tävlade och hon (och jag) var spända inne på arenan.

Att man ska ha kul med sitt djur när man tränar - ömsesidigt kul - är väl det både Fanny, Ann-Louise och jag försöker få fram på olika sätt?

Man kan ju knappast beordra folk att ha kul, man måste på andra sätt hjälpa dem hitta den känslan.

 
Ingen bild

Lin

9 januari 2009 09:02

Ok, jag läser din blogg sporadiskt, så de föregående inläggen om just detta har jag inte läst. Tack för den förklaringen:)

 
Ingen bild

Ann-Louise

9 januari 2009 10:00

Jag lovar att låta bli att sjunga både med tanke på hund och på omgivning =D! Till och med min ömma moder bad mig sluta sjunga när jag var liten och det säger en del ;-).

Jag förstår att det hjälpte bra när du och Boogie tävlade. De är fenomenala på att känna om man kniper andan lite eller om man andas häftigare. Undrar om de har speciella censorer för det ;-)??? Nä, men de känner minsta lilla spänning. Det funkar bra att prata konstant också och det har ju jag lättare för som du vet. Fniss.

 
AK

AK

9 januari 2009 12:45

Tycker det är så himla bra att det tas upp att man även som övertygad klickertränare kan ha dåliga dagar, alla kan ju inte alltid vara så himla perfekta ;)
Jag är en sån som nog behöver sjunga och löjla mig ibland tror jag, för att inte koka. Det är sällan min hund som gör mig kokande utan jag själv eller livet. Om jag inte då vill börja med frimärkssamling istället utan faktiskt hålla på med hundträning, trots att jag inte är en övermänniska som andra, så tror jag att sång och lek kan vara rätta melodin.
Nu ska jag träna på "hihi Långnäsa" :D

http://bacillen.wordpress.com

 
Tina

Tina

9 januari 2009 15:08

Tycker också det är bra med tips vad man kan göra åt sitt dåliga humör och att det diskuteras. Att låtsas som det inte existerar gör inget bättre. Har man tränat på ett sätt där det varit helt ok och t o m uppmuntrats att man ska bli förbannad på hunden emellanåt så har man lite att jobba med. Att sjunga, tvinga sig att le eller gå och sprarka på en sten är väl bra sätt i så fall. Alla har vi våra metoder. Jag har har genom att tvinga mig att skratta och le faktiskt börjat tycka tävlingar är riktigt roligt. Man ska inte ta sig själv på för stort allvar helt enkelt.

http://workinglabs.wordpress.com

 
Maria Y

Maria Y

9 januari 2009 22:02

På westerntävlingar förväntas man le och se glad ut. Funkar väl på bruks och lydnad också, visst ser det väl avspänt och trevligt ut med en förare som ser ut att vara glad öve det hunden presterar?

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Åsa

Åsa

10 januari 2009 15:55

Jag sjunger gärna medans jag tränar både hund och häst: dels tycker jag om att sjunga och sjunger när jag är glad, men det ger också en bättre djupandning och avslappning som jag behöver med en nervös fullblods-wannabe och en hund som reagerar väldigt starkt på andra hundar. "Små grodorna" ger omedelbar avslappning för alla parter :)

http://www.asashundar.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards