Direktlänk till inlägg 11 februari 2014

Snigel i sirap

Av Maria - 11 februari 2014 22:23


På lite olika håll på fejjan har det diskuterats hästar, lek och fart.

Det passar mig precis just nu, då jag funderar mycket över hur jag ska få lite mer energi och entusiasm i träningen med Boogie, utan att hon blir pressad och frusterad.


En av de riktigt stora skillnaderna mellan att klickerträna häst och hund tycker jag har varit hur de olika arterna svarar på lek, och hur man kan använda sig av det som belöning och reglering av aktivitetsnivå.

Med en hund kan man ju både höja belöningskvalitet och sinnestämning genom att leka och busa på olika sätt. Du kan leka med föremål, du kan kasta saker, kampa, brottas, finula med godiset, toka runt och skutta och jag vet inte allt. Hunden blir bara gladare och spralligare!

Med häst,  iaf min  - not so much...


När jag började träna Boogie hade jag mycket hundträning i kroppen, och saker bara hände på rutin. T ex att jag försökte skoja till det med godisbiten genom att busa lite med händerna. INTE populärt! INTE ökad belöningskvalitet. Bara ökad FRUSTRATION och IRRITATION. Så det lärde jag mig raskt av med.


Egentligen är det rätt logiskt. Hästar är inte genetiskt förprogrammerade att jaga mat. Deras mat finns där de har sina fötter, och springer inte iväg. När det tar slut vandrar man iväg tills man hittar ny mat. En meter eller en kilometer, vad som krävs. Man förflyttar sig energisnålt, för att spara på resurserna. Om det inte är fara å färde, då springer man fort.


Hästar leker med varandra. Även min, om än väldigt sällan och endast i utvalt sällskap.


Jag har också sett människor leka med sina hästar. Springa och skutta tillsammans till ömsesidig förtjusning.


 


 


Det finns modiga personer som provat med min häst också.  Då ser hon ut så här:

 

Precis likadan som hon ser ut om hon får jaga en ko.


Jag har gått kurs i Hästens Kroppsspråk, för att kunna kommunicera bättre. Jag är förmodligen en urusel elev, då jag bara lyckas göra Boogie  irriterad med mina försök. Att det nog aldrig blir vår kommunikationsform blev väldigt tydligt på min senaste Ellen Ofstad kurs.

Därmed inte sagt att kurserna inte varit till nytta, tvärtom. De har hjälpt mig se allt tydligare på min häst och läsa av hennes sinnesstämning.


Vägledd av Carolina har jag jobbat mycket för att hitta "lagom" aktivitetsnivå för träningen, och gradvis ökat toleransen för frustration. Klickerträning innebär ju ibland ett visst mått av frustration när hästen ska prova sig fram till vad som ger utdelning. Att kunna stå ut med det, utan att ge upp och utan att bli uppstressad, är en viktig färdighet hos ett klickertränat djur. En färdighet som man utvecklar i genomtänkt träning...

Jag tycker faktiskt Boogie har kommit en bra bit på väg där. Hon är rätt "jämn" under ett pass numera.


På gott och ont, kanske? För nu känner jag att det liksom behövs lite mer tagg, lite mer umph, i vissa övningar.


T ex budföring eller gå till targetmatta. Lite sug och drag. Så där som man har på hundarna, så man kan använda det till roliga övningar. Skicka över små hinder t ex, som hon skulle behöva som gymnastik.  

Men i de "hastigheter" jag får upp henne i är det lagom att kliva över ett kvastskaft utan att snubbla...

En snigel i sirap som Ann-Louise beskrev det   


Hade Boogie varit en hund, hade jag lekt upp henne innan passet, skojsat och retats lite med targetmattan, kört en massa kulspruteträning på nära håll, och så poff ut med mattan på långt håll, och hunden hade givit järnet. Tjoohoo!


Men nu är Boogie inte bara en häst, utan hon är Boogie, så hon kan bli spänd bara av att jag själv går upp lite i aktivitetsnivå. Så jag känner mig ungefär lika begränsad som när man tränar höns på Chicken Camp.


 


Det är jag, klickern, och en bytta mat som med hjälp av rätt satta kriterier ska shapa, forma fram det beteende jag vill ha. Utan att skutta omkring och flaxa med armarna för då blir hönan distraherad...
Höns vill inte heller leka.


Märkligt nog går det bättre för mig att shapa fart när jag sitter på hästryggen. Där kan jag få spontana ökningar och övergångar, att forma vidare ifrån.  Haha, kanske tycker hon att jag är ur vägen, när hon har mig i sadeln. Mindre störande liksom, jag har ju blivit hyffsat duktig på att "inte rida" däruppe!


Men på backen bägge två så surfar vi i sirap.


Fast idag fick jag två spontana övergångar i trav mot bollen även när jag var på marken.

Så det kanske tar sig, om än i snigelfart?


Jag tänker låta Carolina reda lite i det här i morgon. Men eftersom man inte kan förvänta sig att ens tränare ska hinna läsa ens nattliga bloggfunderingar innan träningen, så kanske det är bäst att jag förvarnar med ett litet sms?


Hottis firar i dagarna treårsjubileum som ridhäst, den lilla muppen   

Han går numera att få upp i något högre hastigheter...



Kanske ska tillägga att bara för att han är insutten som tvååring så är han inte konstant riden och tränad sedan två års ålder!!





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Skapa flashcards