Direktlänk till inlägg 21 november 2013

Någonstans mitt i klickeräventyret

Av Maria - 21 november 2013 10:43


 


Jag borde skriva mer om allt som händer i träningen med Boogie, för det händer en del. Men så får jag  bloggprestationsångest och saknar bilder, filmer och allmän analys. Så blir det ingenting i stället.

Eller bilder på katter...


Men nu så kör jag bara, så får vi se vad det blir.


Min strävan efter att ridningen ska bli allt mer fritt från NF och PS (negativ förstärkning och straff, det vi vardagstal pratar om som tryck, förhållningar  och eftergift i ridningen) och så långt det absolut är möjligt  - belöningsbaserat - fortsätter.


En oväntad avigsida av detta förhållningssätt är att jag numera aldrig får träningsvärk. Det blir ju aldrig någon workout - för mig. Jag sitter ju bara där och åker! Njae, inte riktigt, men fokus är ju på hållning och sits och små, små hjälper, men ingen "drivning". När andra pustar och klagar över hur ont de har i ben, ljumskar, armar, mage etc efter ett pass med sin tränare, så har jag bara lite ont i skrattmusklerna efter att ha jobbat med Carolina!


Vi håller på och laborerar med "samling". Att samla sig för lite säte blev snabbt ett favoritbeteende för Boogie. Ett par steg. Nu behöver jag komma till lite mer duration. Samtidigt behöver jag passa på att det inte blir bara en "pose", utan ett dynamiskt beteende. Så då ska vi variera olika sammanhang att samla i, och variera vad som händer efter. Jag har t ex samlat lite och bett om en övergång i trav. Eller samlat lite i traven och bett om en skola i ett par steg. För ungefär ett halvår sedan så blev Boogie så frustrerad när man bad om ett till beteende där hon i stället väntade sig ett klick. Hennes tolerans och uthållighet har ökat väldigt mycket, så nu går det fint att be om två-för-priset-av-en.


Hon har också en ökad förståelse för durationer, dvs att göra samma sak en längre tid. När hon fått göra långa durationer av något som är energikrävande, så får hon en större belöning. Antingen en med ett högre värde, t ex polkagris, eller fler i serie av den vanliga belöningen, lågkalorikraft. Då matar jag henne med en i taget, fast flera i följd, så det blir en längre belöningsstund.

Det är intressant att se att om hon nu "tappar" beteendet innan klick, t ex bryter av galoppen, så plockar hon nu själv upp den igen spontant. Då är jag snabb att klicka, eftersom jag vill förstärka att hon själv försöker rätta misstaget. Så kan jag satsa på en längre duration igen på nästa repetition.


Vi håller också på att shapa framåtbjudning och "fart". Nu är det inte farten i sig vi är ute efter, utan bjudningen framåt. Eftersom jag upplever att det då blir lite hejsan-tjosan med form och sådant, tittade Carolina extra på det på vår lektion igår. För att kunna få kvalitet i samlingen måste det finnas framåtbjudning att samla ifrån. Boogie har ju itidigare inte haft så mycket frivillig framåtbjudning, så det har varit lätt att ramla tillbaka i press för att få den. Men nu vete tusan om det inte börjar hända saker! Det känns som lilla hästen fått en liten aha-upplevelse och verkligen experimenterar med om det är fullt ös framåt som ska leda till nästa klick. Periodvis känner jag mig som jag är sju år och precis börjat på ridskola och av någon märklig anledning blivit tilldelad piggaste hästen. Carolina påstår bestämt att det finns mer balans och kontroll än jag tror. Så är det säkert. En ökning som initieras av hästen själv när den känner sig redo, måste ju ha större förutsättningar att vara i balans, trots att vi inte är där och stagar upp med diverse påverkan.

Igår fick jag först klicka för framåtbjudning i trav (Solvalla nästa?) ett antal repetitioner. Sedan klickade vi för svar på ett lätt tryck med tygeln (rider bettlöst i sk sidepull) : Här blev det trixigt för matte, för hur snabbt halkar man inte in i gamla förhållningsvanor om man får ta lätt i tygeln? Men nu är det verkligen bara en lätt SIGNAL och sen inget mer, och klick till hästen för minsta reaktion. Kommer ingen reaktion så kan man inte gå upp i tryck utan får köra Solvallaträning ett halvt varv till och sedan kanske prova igen. Tack vare att Carolina styrde upp mig, så blev övningen tydlig för Boogie snabbare än jag hann förstå den. Så nu hade jag en häst som när jag bad om trav, ökade för att FÅ signalen till temposäkning. Är ni med? Fattar ni hur coolt det är?

Att hästen frivilligt ger järnet för att den VILL få signalen? 


Kanske bör tillägga att för att ge en lugn inramning till träningen för Boogie så börjar och slutar alla pass med lugna öppnor i skritt. Ganska lika varje gång. Kli och gos. Avslappning. En supertaggad exalterad klickerhund kan vara en olägenhet, en supertaggad exalterad häst blir farlig för sig själv och omgivningen.

Jag tycker det går ganska bra numera att balansera hennes sinnesstämning. Hon blir inte heller lika uppstissad av nya uppgifter som hon blev tidigare. Jag vet inte om det jag som är bättre på att balansera övningarna eller om hon helt enkelt är mer trygg och tolerant i inlärningsituationen. Både och kanske?



 







 
 
Ingen bild

Britta

21 november 2013 15:17

Åh vad kul det skulle vara att se! Jag blev totalimpad och inspirerad av det ni gjorde på ridkursen i augusti och det låter som att det har rullat på :)

 
Elin

Elin

22 november 2013 09:00

Ett riktigt bra inlägg! Det är väldigt intressant att få läsa om eran träning :)

http://beautyalices.blogg.se

 
Ingen bild

Åsa

13 december 2013 20:58

Det är väldigt spännande att läsa om hur er träning utvecklar sig! Jag känner igen den häftiga känslan du beskriver från det lilla jag hann göra med min häst Immi medan hon levde.

Jag förstår viljan att få till perfekta blogginlägg, men det kanske kommer med successiva approximationer? Det känns som klickertränare ofta är mycket strängare mot sig än mot sina djur...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9 10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards