Alla inlägg under mars 2013

Av Maria - 12 mars 2013 21:28



Hottis tränar ju lite hoppning - vid sidan om. Hans inställning och teknik är inte riktigt lik de andra hästarna som är med på träningen. En pleasurehäst springer inte så fort, och en trailhäst tycker att bommar ska ligga på marken, annars är de nog staket. Men det tar sig! I söndags galopperade han fortare än vi någonsin sett honom. Han liksom lutade i kurvorna. Både Bella och jag stod med tappade hakor på läktaren.


Så berättade vår stallkompis Ina som precis varit over there att hon sett hunter klasser och undrat vad det var för något. Hon tyckte först att det såg ut som nybörjarhoppning. Men det är det ju inte, så klart. Hunterklasser är en stor grej i USA och speciellt i den delen hon befann sig. Men det ser ju inte ut som traditionell hoppning, kanske   


Vi fortbildar oss lite i Hunterklassernas olika grenar


Hunter Under Saddle


A preliminary class for English riding disciplines in which judges evaluate a hunter-type American Quarter Horse on the flat, at a walk, trot and canter. Emphasis is placed on smoothness of gait, free-flowing stride and willingness to perform. Exhibitors must wear traditional English attire.





Hunter Hack


A transitional English class between hunter under saddle and working hunter. Horses are required to jump two fences then put on the rail to walk, trot and canter both directions in the ring. Emphasis is on manner and way of going on the flat and style over fences.


Hittar ingen hunter hack film som visar både hoppdelen och railwork. Den här får duga.




I Sverige är det väl ungefär så långt vi har kommit just nu. Det brukar vara ganska bra med deltagare i Hunter under Saddle, men svårt att ens få ihop ett startfält i Hunter Hack. Så nästa gren -  Working Hunter  - är vi väl inte riktigt redo för än?


Working Hunter
An event which demonstrates the gracefulness of the American Quarter Horse as it maneuvers a course consisting of at least four obstacles but must jump a minimum of eight fences. Manners, style of jumping, flow of strides, balance and keeping an even hunter pace are factors in the judges’ scoring.



När man tittar på det här kan man inte låta bli att tänka att Hottis har rätt inställning ändå. Det ska inte gå så förbaskat fort när quartrar hoppar. Styrfart som man kommer över så klart, men sedan är det jämnt tempo och balans som räknas.


Vi borde kanske visa några sådana här filmer för Ebbas hopptränare Ellen för att öka förståelsen för Hottis, quartar och hunter hoppning?


Sedan finns det alltså


Jumping


Jumping is a true test of a horse’s athletic ability to perform over fences. Jumping consists of at least four obstacles and a minimum of eight jumps. Scores are based on time and penalty faults. Faults are assessed when a horse refuses to jump, knocks down an obstacle, or causes an obstacle to be knocked down. Horses completing the course without faults return to compete in a timed “jump-off” to determine final placings.


Alltså mer som vanlig hoppning med tider och omhoppning



samt


Equitation Over Fences


Designed for amateur and youth competitors, this event tests the rider’s seat, hands and ability to control and show an American Quarter Horse over fences. The course consists of at least four obstacles with a minimum of six jumps required. Jumping faults of the horse are not to be considered unless it is the result of the rider’s ability.


Som alltid när ordet Equitation kommer med är det fram för allt ryttaren som bedöms.




Sedan älskar ju jänkarna att hitta på nya grenar och varianter hela tiden. Allt för att visa upp quarterns mångsidighet. Som om det inte räckte med allt ovanstående fanns även det här. Förstår inte riktigt vad de gör och varför man rider i dressyrfrack?





Av Maria - 11 mars 2013 23:29


Det händer ju inte så ofta nu för tiden eftersom konkurrensen om utrymmet minst sagt hårdnat under vintern.

Men i kväll uppstod en lucka för mig och ett par av tjejerna från Wiggebys AR-sektion att markarbeta vår hästar, var och en på sitt vis.

Frid och harmoni i ridhuset ger glad och arbetsvillig häst! Jag långtyglade och fick mitt bästa pass med Boogie på mycket länge. Hon var pigg men balanserad och ställde upp på allt. Eftersom hon var så pass pigg var det guldläge att jobba med durationer i trav. Så roligt att ingen av oss ville sluta! Vi höll på tills det bara var vi kvar.

Därför passade jag också på att låta henne skritta av sig själv medan jag mockade upp allt gödsel som ingen av oss  varit med och producerat.

Eftersom det naturligtvis är en självklarhet för alla på Wiggeby att plocka upp efter sin egen häst så är det verkligen ett mysterium med alla dessa högar som ligger i ridhuset när man kommer in vid 20-tiden.

Något slags lokalt naturfenomen?   


 


Det var stört omöjligt att få någon bättre bild på Boogie, eftersom varje gång jag kom närmare så hände det här:


 

Jag blev dessutom alldeles sandig i ansiktet av alla pussar jag fick!


Det fick mig att tänka på ett kul citat på nätet som jag läste här om dagen. En dam hade fått rådet att bygga en mindre hage till sin nya häst, för att den skulle bli lättare att fånga. Hennes svar var:


"Jag är klickertränare. Jag fångar inte hästar. De kommer till mig!"



När vi kom in i groomingen igen och jag småpratade med mina stallkompisar somnade Boogie lutad mot min arm. Det tog visst på krafterna att vara så fokuserad och arbetssugen så länge!





Av Maria - 10 mars 2013 21:25


En alldeles vanlig marsvecka? Njae, jag vet inte. Det känns som det varit lite "extra allt" både på tonårskontot och pensionärskontot.


Förutom det vanliga, då...


Jobb:


 


Fritid:



 

Försöker få Jörgen att banta Boogie lite, men han påstår att det finns någon som älskar henne för mycket.

Hmm, förstår inte vad han menar. 

Nä, det måste vara fri tillgång på havrehalm som sätter sig runt magen!


Eftersom det har kommit en ny häst, Primo, finns det extra halm utlagd för att "öka nöjdhetsfaktorn i gruppen" medan den nya etablerar sig.


Även Sto-Active har fått en ny hyresgäst och uttökad mattid i sin matapparat.


 

Så det verkar inte alltför angeläget att tjafsa om maten.


 

Billy hänger med, nej - på Birk.


 

Magic Brush säsongen är i full gång. Att man aldrig lär sig att man inte ska rykta hästen i fleecetröja så här års är ju obegripligt!



Annars då?


Jag har suttit fast i Statoil Eurostop superbiltvätt igen.


 

Händer varje gång. Alltid är det någon som börjar bromsa eller köra när man bara ska glida med det löpande bandet i friläge. Och det är INTE jag!

Men det är som med fleecetröjan. Om ett år har jag glömt att jag ska undvika denna biltvätt, och så sitter jag där igen och svär.



Hemma har Theas sår läkt jättefint. Men hon vill fortsätta sova i min säng, trots att hon inte måste. Vilket har rubbat Stellas cirklar.


 


För att inte tala om nattsuddarhusse, som det aldrig finns plats kvar till...





Av Maria - 9 mars 2013 22:47


Johnnie Walker

Av Maria - 4 mars 2013 23:14

 




 

Av Maria - 4 mars 2013 11:49


Jag får verkligen ont i magen av att titta på Ponnyakuten i år. Ändå kan jag inte låta bli. Det är ju det enda programmet som finns om hästträning över huvud taget. Det är namnkunniga tränare med. Det är alltid intressant att se hur olika djurtränare jobbar och löser problem. Alltid borde man väl lära sig något? Nåt litet i alla fall...


Men hittills har det varit den sämsta säsongen någonsin. Finns det alls någon vilja hos programmakarna att lösa ponnyproblemen i år? Eller vill man bara visa hur farligt och galet det är med ridning och hästar, blandat med bilder på idisslande exotisk kamel i motljus?


Nu är vi inne på avsnitt 8, halva säsongen, och barn och tränare flyger av hästarna i varenda avsnitt. Till den eviga kommentaren, " Ja, där ser man ju problemet i alla fall"


Jo, men "problemet" såg man väl redan på castingen? Programmet ska väl handla om hur man löser det? Eller har jag missförstått något?


Att tränarna också ska trilla av hästarna verkar vara nytt för denna säsong. Vad lär sig barnen, ponnierna och tittarna av det?

Förhoppningsvis att det är helt idiotiskt att ta sig an en problemhäst på en halvtimme med rullande kameror...

Jag har väldigt svårt att tro att dessa tränare skulle ta sig an en ny träningshäst på hemmaplan med samma pang-på-rödbetan-strategi. Nej, då skulle de säkert göra som alla vettiga tränare med självbevarelsedrift gör. Bekanta sig med hästen, studera och träna den från marken i någon form innan man hoppar ombord. Men nu är det TEVE och då glömmer man tränarhjärnan hemma?


Jan Brink är väl den som haft ett seriöst och mer långsiktigt upplägg med den prickiga ponnyn. Longering, hjälpryttare och dessutom sitsträning för ponnyryttaren på en annan, stabil och välutbildad häst. I bra träning sker utvecklingen i små men stadiga steg framåt. Tydligen inte tillräckligt TV-intressant, så då slänger man in en annan tränare när Jan Brink inte är där. En som bara kastar sig upp på ponnyn och trillar av inom någon minut. En besviken Brink konstaterar sedan att man inte hållit sig till det rekommenderade träningsupplägget och att han därför får börja om från början med ponnyn. Han pratar på sitt lågmälda vis om minst två månader med samma fasta rutiner för att hästen ska bli trygg i ridningen. Sådana kommentarer borde SVT highlighta och blåsa upp till övertydlighet istället för att klippa till tårtbak.


NEJ, man behöver inte trilla av 100 gånger och baka 100 tårtor för att bli en bra ryttare! Skit i tårtorna och träna i stället!!!


Ponnyn och flickan med longeringsproblem tränade Tobbe i rundkorall i ett föregående avsnitt. Nu får hon och en tjej till ta ut ponnyn på stora ridbanan utan hjälp av vuxen, och kaos följer. Ponnyn får träna många gånger på att dra iväg och slita sig. Total underminering av jobbet i rundkorallen, medan Tobbe är i väg och köper jordgubbar (till nästa tårta?) Vad var vitsen med detta inslag? Att visa problemet igen för femtioelfte gången? Hade ett inslag med ytterligare ett pass lyckad longeringsträning i tillrättalagd miljö blivit för trist och fått tittarna att byta kanal?


Lisen Bratt försöker hjälpa ponnypojke med dålig balans. Ett genomgående problem i år, och väl värt att belysa! Flera av ponnyerna går dåligt och far iväg på grund av obalanserade ryttare. Det saknas helt enkelt grundutbildning på  ungarna. Eftersom det som vanligt verkar vara ett rätt tävlingsinriktat hoppgäng kan man ju inte låta bli att undra om de aldrig tränar för tränare annars? Om de gör det, är det då aldrig med fokus på ryttare och sits? Tillbaks till grunderna, säger Lisen och longerar grabben utan stigbyglar. Plopp, så flyger han av och vi har dagens tårta räddad..


Lisen säger att han behöver longeras 20 min om dagen utan stigbyglar för att träna sin balans. Hon har säkert alldeles rätt, och jag tycker hela ryttar och sitsproblematiken kunde få ordentligt med utrymme i programmet. Visa inte bara avflygningen, visa de 20 minutrarna med övningar som hjälper killen till bättre ridning! Då kan vi prova hemma själva och utvecklas som ryttare lite till mans! Göra jordgubbstårta kan vi redan. Eller kan googla oss till, det är svårare med ridning!


För som min dotter torrt och sakligt  konstaterade igår när jag och Boogie slet med galoppbommar på volt:


"Det är inte hästen som är problemet, mamma!"


"Men vi ramlar ju bara inåt" försökte jag.


"Det är DU som lutar inåt, mamma!"


Och det var det ju, så klart. När dottern till sist fått mig att sitta mer på ytter, fälla in en spretande armbåge, dra tillbaka en framåtfallande skuldra och allmänt styra upp kroppen, så gick så klart Boogie som en vältrimmad liten maskin över bommarna: 1 2 3 4 bom 1 2 3 4 bom 1 bom 1 2 3 4 bom 1 2 3 4 bom 1 bom 1 2 3 4 etc.


Hu, det var en månad sedan jag red för instruktör! Pga hovböld och annat.

Man måste ha någon som tittar på en och påminner, annars kommer förfallet smygande på direkten!


För några år sedan blev min mamma väldigt förvånad när hon hörde att jag skulle iväg till en ridlektion.


"Men snälla Maria, har du fortfarande inte lärt dig rida? Vi som betalade och skjutsade dig till ridskolan i så många år !!!"


Dålig investering, mamma! Jag kanske är obildbar på området...


Men jag fortsätter försöka,  och lever för de där ögonblicken när jag får styr på mitt så hästen kan sköta sitt!


I morgon Carolina-dags, äntligen!




Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13 14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Skapa flashcards