Direktlänk till inlägg 28 mars 2013

Läser och funderar

Av Maria - 28 mars 2013 16:53


i tidningen Ridsport.

Även om det är mycket i den som blir off topic för mig, så tycker jag oftast att den är intressantare och mer lärorik än Lucky Rider och andra "livsstilsmagasin" som man som  westernryttare är hänvisad till. Tänk om vi också hade en tidning som behandlade westernridning som en sport och faktiskt rapporterade tävlingsresultat, beskrev regeländringar och följde trender inom sporten!

Westerridning är inte ett övergripande livsstilsval för mig. Jag är förskräckligt ointresserad av att leka trapper med packmula i fjällen. Jag blir förbannad över att jag, bara för att jag tävlar i western, förväntas vara totalalternativ och vilja fördjupa mig i  barfotaverkning, homeopati och hästpratare. Jag går inte i gång på helsidesporträtt av skäggiga farbröder med rimfrost i slokmustaschen.

Så jag får faktiskt ut mer av att läsa Ridsport när jag kommer åt. Om t ex utfodring, juridik, försäkringar och annat allmänt övergripande.


I dag när jag bläddrade funderade jag lite över det här med begreppet Ridbarhet, som återkommer i alla möjliga sammanhang.


 


Vad är det egentligen? Vad ryms inom det begreppet? Hur gör man rent konkret för att mäta det? Vilket jag antar att man måste om det det ska ingå i avelsmålen och kunna utvärderas?


Någon som vet mer får gärna upplysa mig!


 


Sedan funderade jag på det här med unghästar och hästhållning




Jag har alltid tyckt att det verkar lite feltänk att låta ungdomar fostra varandra utan vuxen tillsyn. Det brukar inte bli så bra för människobarn och för hundbarn, (de arter jag är mest bekant med) och det verkar ju inte heller vara så hästar organiserar sig när de själva får bestämma.


Snarare som ett upplägg som vi har skapat av ekonomiska och praktiska skäl.


Det kanske finns några studier på det här?


Själv har jag bara tillgång till vår one-case-study Hottis. Han flyttade till oss sju månader gammal och fick då sällskap av en äldre snäll valack första tiden.


 


Så småningom utökades hans flock med flera snälla, trevliga valacker men Hottis var helt klart yngst.


 


Det närmaste en jämnårig busgrabb han kom var araben Meduz som var ett par år äldre och gillade att leka.


     


Härliga tider!


När vi förra året flyttade våra hästar  till Sigtuna fick ju Hottis och Boogie bli hagkompisar. Vilket gick hur bra som helst!


 

De blev snabbt goda vänner. Hottis hade god nytta av sin träning i att reta gubbar lagom mycket för att det ska bli action men inte konflikt! Det funkade på tanter också!


Till sommaren blev det större blandad grupp och för första gången en jämnårig polare, Lex!


 


Det var vi lite spända på hur han skulle hantera. För första gången någon som är jämnbördig eller kanske till och med lite underlägsen. Lex var ju en ganska hårt hållen kille när han kom. Skulle Hottis liksom få hybris?


       


Men det kan man ju inte direkt påstå. Jag tycker Hottis hade bra tålamod med Lex inledande osäkerhet och väntade in honom tills han vågade börja ta för sig i lek och bus.  Ganska snart var de som ler och långhalm och ville hellre dela matbyta än äta ur varsin.


   


Så hamnade hela gänget på Wiggeby Active Stable och fick massor av nya polare, både unga och gamla, ston och valacker.

När jag ser på Hottis i gruppen ser jag en socialt kompetent häst som tryggt kryssar runt. Han vet vilka man bör ta en vidare sväng runt  sig för och vilka man kan busa med. Han drar sig inte för att flytta på någon i havrekön när han tycker att han är hungrigast, men vet nog rätt väl vilka han rår på.

Jag tror att hans uppväxt med äldre trevliga hästar bara har gagnat hans sociala utveckling och mer efterliknat livet i en "naturlig" hästflock.


Får jag chansen med någon mer unghäst framöver, kommer jag att göra på samma sätt   


     








  






 
 
Ingen bild

ulla skidén

29 mars 2013 17:35

Som vanligt sätter du fingret på en öm punkt:).Jag känner vad ridbarhet är...vet när jag träffar på det, så att säga. Men hur mäta? Hmmm. Svårt. Jag hittade det här som jag tycker är någorlunda beskrivande http://hasteriet.blogg.se/2012/july/utbildningsskalan-genomslapplighet-ridbarhet-1.html

Maria

29 mars 2013 23:41

Tack för en bra länk! Men jag blir inte klokare på begreppet ridbarhet som avelsmål, eftersom det då verkar vara väldigt utbildningsrelaterat! Som en deltagare sa under en diskussion om mentaltester kontra tävlingsresultat inom Svenska Brukshundklubben på 90-talet:
"Det finns ju hundförare som skulle kunna träna en trebent get till brukschampion"

 
Ingen bild

Erika

30 mars 2013 09:51

Jag har inget smart att tillägga om ridbarhet, men din text och dina bilder var en mycket givande läsning så här vid morgonkaffet - och där har du helt rätt - blanda gamla och unga. Hästar löser det mesta själva på bästa sätt. Tack för bilder som gjorde mig glad :D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13 14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards