Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 20 januari 2013 18:42

Boogie och Hottis i ligghallen, fotade av Susanne Åkesson

Av Maria - 20 januari 2013 18:30

Lex, Hottis och Boogie med ryttare.
Fotograferade av Susanne på Joey, som har koll på ajfånen även med vantar på!

Av Maria - 20 januari 2013 17:43


Uteritt i sol och snö med Boogie och alla smågrabbarna, dvs Hottis, Lex och Joey. Alla som tjatar om att de vill ha bort snön och längtar till våren kan ta och krypa in under en filti sin tv-soffa  och hålla sig där till tjälen lossnar. För bättre förutsättningar än idag går det knappt att få i ryttarlivet   

Bra underlag, bra temperatur, och helt insektsfritt!

Lägg till sol, vackert landskap och trevligt sällskap!


Nu var Boogie inte riktigt på sitt soligaste humör dock. Hade lite åsikter om hur och var Lex placerade sig i ledet, och blev sur på Joey (!?) när Lex spökade för ett osynligt monster bakom en knut. Kanske var tre finniga tonnisar lite väl mycket att hålla reda på? Inte för att de behöver så mycket hjälp här i världen, dessa tre trygga, godmodiga smågrabbar. Det är nog mest inbillning från tant Boogies sida.

Joey erbjuder sig dessutom generöst att gå först och vara kanonmat. Eller pumamat kanske det är? Lex visar gärna att alla diken är ofarliga. Hottis tycker inte det är särskilt viktigt att hålla ihop gruppen. Varför stressa liksom, vi ses ju hemma sen ändå!


Mätte upp att vi red ca 12 km, men vi lyckades vara ute i dryga två timmar. Vi tar det ju väldigt lugnt med tanke på killarnas konditionsstatus efter snuvigheten och annat.


Vi håller ju på att lära oss ridvägarna i Roserberg så det blir lite virrande ibland. Hästarna tyckte visst det var lite onödigt att rida samma slinga två gånger och markerade efteråt väldigt tydligt i varje vägskäl vad de ansåg vara den "rätta vägen". Det övergripande målet med allsidig träning och motion är svårt att helt sälja in hos dem   


 


En rätt cool observation med våra Active Stable hästar är att det här med mat inte är lika totalt dominerande i tillvaron längre. Efter att ha blivit inplockade, iordninggjorda, ridna och sen pysslade med igen, i sammanlagt 3.5 timmar så är det inte så att de med brådskande steg stolpar iväg till foderstationerna de första de gör! Nej, en tupplur i ligghallen först är skönt! Visserligen får i alla fall våra en liten giva med sina tillskott innan de går ut igen, men det hade ju inte på boxtiden hindrat dem från att sedan kasta sig över hösilaget. Men nu när de kan äta givor utspridda över hela dygnet verkar det som att mat- och sovklockan jobbar på ett annat sätt!


Av Maria - 19 januari 2013 17:16

Dagens beteendeobservation:

Går ut i Active Stable och möter Boogie på kullen. Pussas, håller fram grimman och hon stoppar i huvudet direkt. Följer med ned till ligghall/groomingområdet. Möter Bella & Lex vid havrestationen. Matte stannar och pratar. Havrestation blir ledig, och matte släpper leadrope så Boogie kan gå in. Boogie äter havreranson, och kommer ut igen. Matte och Boogie börjar gå mot groominghall, Boogie börjar spontant trava mot ingången, matte springer med.

Av Maria - 19 januari 2013 17:04

Idag drog vi igång med lördagstrailen igen. Vi tappade några anmälda ekipage pga sjukdom, men 7 st tappra i dubbla lager underställ trotsade kylan. Eftersom vi hade flera gröna hästar med hade vi byggt rätt öppna, vida hinder med gott om plats.
Jag passade dock på att träna på en av Boogies hangups, nämligen att hon tror att hindret är mer komplicerat om det innehåller flera bommar. Så vi byggde upphöjda trav/galoppbommar av två bommar i kryss. Ett så lågt kryss som det är tekniskt möjligt att bygga. Rimligtvis inte svårare att ta sig över än en vanlig upphöjd bom, men hästögat lurar den lilla hästhjärnan att tro att det är hoppning på grand prix nivå, och alltså överkurs för en liten kossehäst. Vi la även två bommar i spets, det är också svårt tycker Boogie. Så lite nyttig teknik träning fick vi till idag :)

Jobbade också en del på sidepassen, som lossnat och börjar bli riktigt bra även till vänster. Fick bra tips om skänklarna av Ebba, som har så bra blick för var jag spretar och krånglar till det för min häst. Undervisningskonstellationen mor-dotter funkade fint idag. Det var annat än häromkvällen då jag fick höra "Mamma, i kväll är det alldeles för komplicerat att försöka lära dig något!"
(Vilket var helt sant...)

Dagens ryggning, i slalom mellan däck och bommar, är jag riktigt nöjd med. Bra flyt och lyhördhet.
I travserpentinerna var hon som en liten ål*, och jag försökte mest jobba med mig själv och tänka på min tyngdpunkt och mina armbågar...

* positivt omdöme, dvs hon glider smidigt och balanserat genom serpentinen utan att jag behöver justera något.


Efteråt trevlig knytisfika som vanligt! Så kul att vara igång igen! Dags igen om två veckor och då hoppas vi sjuklingarna är friska igen!

Alldeles för kallt att ta bilder idag! Det är krångligt nog med vantar, tyglar och allt!
Men den här teckningen förmedlar rätt bra hur det är att rida i -20



Av Maria - 16 januari 2013 23:03

En liten beteendeobservation från i kväll:

Jag går ut i Active Stable för att hämta Boogie. Hon står i hösilagestation och äter. När hon hör min röst backar hon ut, fastän hon har mat kvar därinne. Hon frustar lite och kommer fram och ger mig en puss. Jag kliar och ger henne ett par godbitar. När jag håller fram grimman håller hon undan huvudet. Sedan går hon iväg till toahögen och bajsar. Kommer sedan tillbaka för fler pussar, kli och godis. Jag håller fram grimman, hon viker bort huvudet och börjar själv gå i riktning mot ligghall/grooming med raska steg. Jag följer efter men undviker att hamna i drivande position. Strax efter kurvan stannar hon, väntar in mig, pussas och blir kliad en stund. Jag visar grimman, hon tittar bort och fortsätter sedan mot havrestationen. Så börjar hon gå mot den. Jag följer efter. Framme vid havrestationen står några hästar och väntar på sin tur. Boogie står en bit i från och ser på när en häst går ut och nästa går in. Bommen fälls ned bakom den som gått in. Boogie tittar på havrestationen ett par sekunder, suckar ljudligt, tittar på mig. Jag håller fram grimman, hon kommer emot mig och stoppar huvudet rakt in i den. Följer med in genom ligghallen till groomingen.

Jag har min analys, Ebba har sin...
Hur ser din ut?


Av Maria - 15 januari 2013 22:48

"The Horta has a very logical mind. And after close association with Humans, I find that curiously refreshing!"

Av Maria - 14 januari 2013 20:08

att trogna lilla I inte också började flörta hejvilt med den nya (jätte)ponnyn!

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7
8
9 10 11 12
13
14 15 16
17
18
19 20
21 22
23
24
25 26 27
28 29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards