Alla inlägg under december 2012

Av Maria - 6 december 2012 09:33



Denna gång tänkte vi köra tema Ranchtrail. Dvs förutom "det vanliga",  övar vi på att släpa saker, bära saker och kasta lite lasso från hästryggen! Hoppas någon kan ta med lasso! Lasse?   


Extra miljöträning alltså!


Efteråt är det väl utmärkt läge för en glöggfika? Ta med något gott att bjuda på!


Välkomna!


 


Ett exempel på Ranchtrailbana, med Helene och Kiddas:


Av Maria - 5 december 2012 19:10


Tror lagottofröknarna  börjar bli lite tantiga! Inte alls roade av att pulsa i snö längre! Är det inte plogat får det vara!


 

Av Maria - 5 december 2012 09:53

Hade tänkt rida ut före jobbet idag. Men en klass 2 varning kanske är i mesta laget? Så hundarna och jag trynar i soffan och tar sats inför en promenad i stället. Får nog leta upp vinterrockarna till damerna, eftersom de var måttligt entusiastiska över vädret i morse...
Katterna håller oss sysselsatta med ut och insläpp. De yngre varianterna tycker nämligen att man måste testa om våren inte kommit ännu, minst en gång i halvtimmen. Störst sannolikhet för det tror de finns på framsidan. Sedan springer de desperat runt huset för att bli insläppta på baksidan. Jaja, det är ju något slags motion det också. För oss alla!

Av Maria - 2 december 2012 21:50

  

Vi har haft mina systerdöttrar över helgen. 6 (snart 7) och 4 år gamla, så högt tempo, omväxlande aktiviteter och mycket förhandlande stod på agendan. Skönt att de känner sig som hemma   


Ponnyridning på Boogie fanns så klart med på schemat. Boogie brukar gilla denna uppgift. De väger just inget och kräver just inget! Just denna lördag var kanske inte uppladdningen inför ponnyridningen alldeles optimal dock. På fredagen hade vi vår hästkiropraktor som brukar få gå igenom hästarna minst en gång per år. Hon konstaterade att Boogie mådde väldigt bra i kroppen! Någon liten låsning i vänster fram bara, som hon lossade (något litet har de ju alltid) .  Så Boogie fick vilodag på fredagen, men skulle sedan jobbas som vanligt. Med tanke på kylan och snön som kommit, och som alltid piggar upp, hade kanske ett bra upplägg varit att jag ridit själv först, innan barnen? Samt att ridbanan inte skulle delas med en annan häst som mest stod på bakbenen... Hej och hå, en pigg och yster Boogie är tack och lov ändå kommunicerbar! 4-åringen är dessutom av tuffaste cowgirl virke och inte så bekymrad om de små piruetter Boogie bjöd på. Hon ville ha mer trav, fortare! Så moster fick kuta, minsann!


Idag fick jag äntligen chans på en uteritt på tu man hand med Boogie. Attans, vilken pigg liten häst jag har! Hon gillar verkligen när det är snö på vägarna. Det blir väl mjukare svikt och bäddar in stenar och sånt hennes ömtåliga hovar annars ogillar. Så fort vi kom upp på skogsvägarna var det som att sitta på en liten krutdurk. Det brukar inte vara någon bra idé då att köra med handbromsen i, men samtidigt var det svårt för mig att lita på underlaget. Det är ju nya vägar för mig och jag var rädd för att det var isigt under snön. Men hon hade bra fäste med broddarna, och styltor slapp vi tack vare equisole i framskorna.

Lite klättrande inne i skogen provade vi också. Jättehärligt, förutom snön som rasade ned i nacken och in under rumpan på sadeln...


Tillbaka på Wiggeby packade jag in båda hästarna i extra täcken. I natt ska det ju bli riktigt kallt, nedåt -18. En prövning för den som är ovan att ha häst i lösdrift... Förmodligen betydligt mindre prövning för hästen själv   


Man kan ju välja lika olika synsätt här. Somliga kör naturellt, dvs utan täcke helt och hållet. Med hänvisning till att hästar är gjorda för att klara kyla osv. Våra hästar i Active Stable har tillgång till fin ligghall med fluffig bädd, alltid fri tillgång till halm att tugga på och har sina hösilage och kraftfodergivor utspridda på många tillfällen under hela dygnet. Samt promenerar och rör på sig hela tiden mellan stationerna. Så "klarar sig" gör de med all säkerhet. Fast jag vill ju mer än så! Jag vill att de ska må toppen! Våra två hästar är täckade med kvalitetstäcken. De ska inte behöva stå och bli spända i rygg och andra muskler för att det är kallt. De ska inte behöva använda en massa energi till att hålla värmen i stället för att sätta muskler. De är ridhästar i träning och de är dessutom inte avlade för det nordiska klimatet. Så det är inte naturlig hästhållning vi ägnar oss åt, det är "modern hästhållning i grupp" .


Jag har haft möjlighet att vara mycket i stallet de senaste två veckorna och på olika tider. Det blir inte vetenskapligt, men utifrån mina observationer är jag beredd att sätta en slant på att de otäckade hästarna i gruppen spenderar mycket mer tid i ligghallen än de med täcken nu när det varit först blötväder och sedan kyla.


Kiropraktorn var inne på samma linje i fredags. Hon tyckte dessutom att det var bra med Active Stables uppvärmda groominghall och rekommenderade att hästen skulle hinna få stå där ett tag innan ridning för att värma upp lederna. Ingen poäng med att skynda på förberedelserna alltså!


Så veckan här med kylan blir nu ytterligare ett test av hur våra hästar mår och trivs med att vara utehästar! Jag tycker man hela tiden får konfrontera sina egna funderingar med vad som handar om hur det faktiskt är för hästen och vad som handlar om ens egna kontrollbehov! Om min häst har stoppats in en box till kvällen så vet jag ju som hästägare att det inte blåser/regnar/snöar på den, att den har ett bra underlag att lägga sig ned på och att ingen annan häst kan vara dum mot den under natten. Men jag vet ju ingenting om hur det känns för hästen att förhindras från att röra på sig, inte kunna vara nattaktiv, inte kunna bestämma själv när den vill äta och när den vill sova, inte kunna välja om den vill vara med annan häst eller för sig själv. Ju mer man ser av hur de använder systemet och alla olika val de kan göra där, desto  svårare blir det att tänka sig att hålla dem i box igen.


Kontrasten blir extra påtaglig när den boxuppstallning som erbjuds på Wiggeby (obs, i helt annan regi än Active Stable) är väldigt mycket mer "traditionell", eller ska man kanske säga "stockholmsk" än vi haft på någon av de gårdar vi stått på innan. Jag säger stockholmsk, för de hästägare jag stöter på beskriver det som deras hästar fått det bra eller bättre än de haft där de stått innan. Vi har ju aldrig stått så här nära stan tidigare, och då heller aldrig haft våra hästar i sådana små rasthagar och med ingång före kl 15. Så jag antar att detta är normala livsbetingelser för väldigt många hästar?


Suck...


Näe,  nu håller vi tummarna för att VIPfarbröderna tyckte det var  intressant med Active Stable på studiebesöket, och att det resulterar i nya livsbetingelser för hästarna inte bara på Wången utan även på de andra riksanläggningarna också. DÅ kanske det börjar hända nya saker i den svenska hästhållningen   


 








Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards