Alla inlägg under december 2012

Av Maria - 16 december 2012 08:15


Tänkte liva upp bloggen lite med att bli lite mer bloggig, dvs skriva mer om mode och dagens outfit och sånt.

Nä, skoja bara!

Men det kan väl i alla fall vara läge att notera att vår stallgranne, storbloggerskan Tyra, idag har lanserat en ryttarkollektion, plåtad på Wiggeby och allt.


Eller kollektion och kollektion, så vitt jag kan se består sortimentet av 3 luvor, 3 schabrak, 2 ridbyxor och 2 kavajer. Men det är säkert så man börjar? Är helt övertygad om att Tyra kan sin sak på det området!


Väldigt snygga bilder tycker jag i alla fall! Å lite kul när man även har sett hur fotomodellerna ser ut till vardags. (Fina så klart, men mer vardagliga)


     


Tycker även de här bruna ridbyxorna ser ut som om de skulle vara snygga i Hunterklasser, men det faller ju på att det är en stor blaffig logga på ena benet. Inte tillåtet inom AQHA i alla fall. Synd, för vi har verkligen letat snygga hunterbyxor till Ebba.


Men man kanske kan Showmanshippa i kavajerna?


Av Maria - 15 december 2012 18:42

Det är upp och ned hela tiden med hästar. Det vet ju alla som har dem.

På pluskontot idag: Feberfri Hottis med busglada ögon. Hyffsat torr därbak också.

På minuskontot: Den urpigga kossehästen som skulle få jobba med både hjärna och kropp idag hade ett varmt bakben med två små runda sår. En liten broddspark kanske? Ajaj i traven så det fick bli lite lätta skrittuppgifter för cirkulationens skull bara.

Ebba red så jag så hur hon rörde sig. Under tiden klickertränade jag långskånken att ge tusan i godisfickan. Eller så säger man ju inte inom klickerträning. Jag tränade honom så klart att hålla huvudet rakt fram :) en lämplig pausposition helt enkelt så det skulle vara bekvämt för oss båda att stå tillsammans och titta på Ebba och Boogie.
Han är så himla snabb i huvudet, Hottis. Det tror man ju kanske inte när man ser hans sävliga rörelsemönster. Men hans hjärna är reptilsnabb på att koppla ihop beteende och utdelning. Så man får väldigt intressanta kvitton på sin timing ibland. Inget utrymme för slarv och otydliga kriterier! Då har man Mr Inyourface precis där, i nyllet. I all sin godmodighet, för snäll är han och försiktig med läpparna. Han är verkligen kul att klickerträna! (Vilken häst är inte det egentligen?)

På slutet var det bara vi i ridhuset så då fick Hottis träna på att vara handhäst. Hade vi aldrig vågat testa förra året, men som sagt, häxan har blivit en snäll tant! Två godmodiga flockmedlemmar som lufsade runt i ridhuset tillsammans. Hade precis pratat med en Active Stable kompis om vad som är westernridning och vi konstaterade tillsammans att sådant här egentligen inte alls är typiskt westernridning utan bara gamla kunskaper som fallit i träda. Handhäst/packhäst har ju varit en självklarhet i kavalleriet t ex.

Vädret var i dag ganska onådigt och ridhusets väggar och knakade och krängde i stormen. Vi noterade ganska förnöjt att vi Active Stable människor med våra utehästar inte alls behövde kämpa mot vädrets makter på samma sätt som boxmänniskorna fick göra idag.
När vi väl hämtat in våra hästar ( som dessutom hade den goda smaken att stå och vänta på oss i ligghallen idag) så är alla våra utrymmen behagligt uppvärmda och vi har tre meter till ridhusdörren. Kan inte bli enklare och bekvämare! Så tacksam att jag inte behövde köra överfulla skottkärra i snöstorm och balansera på isiga ramper! Ska bara tillägga att de olika boxstall vi stått i under åren har haft väldigt bra design och planering så vi har faktiskt aldrig behövt slita med skottkärrorna på det viset jag ser folk göra här.

Så om hästarna nu bara kunde hålla sig friska och fräscha skulle vi ha det hur bra som helst!

Av Maria - 14 december 2012 21:00


Vi kör samma julbelysning varje år. Så jag återanvänder det här fotot från gröna december 2011 eftersom min mobil inte riktigt längre vill fota i mörker efter sin djupdykning i hundarnas vattenskål. Ni får tänka er snön...


 


Men man förstår ju att man är hemskt konservativ och dåligt uppdaterad...




Samt innerligt tacksam att vår amerikanske granne brukar nöja sig med ett par svävande renar över trädtopparna. De är så tysta och diskreta. Om man jämför...


Av Maria - 14 december 2012 20:25


En snabb vecka!

Inte har det blivit mycket ridet heller. Hottis blev dålig i magen igen, efter att ha varit bra i flera veckor och fått klartecken för i gångsättning till helgen. Nu är han jättelös igen och har feber!   

Så stalltiden har gått åt till en massa rumpsanering och sjuklingspyssel. Boogie har fått stå på vänt.


Det är många hästar som blivit dåliga i magen denna gång. Men jag vet inga fler som har feber.

Idag var han i alla fall lite bättre och lite piggare.


Kossehästen är frisk och pigg. Då straffar det sig att låta henne stå ett par dagar. Jag tänkte nog att hon i lösdriften skulle ha fullt upp med stimulans ändå. Dessutom var även hon lite lösare en vanligt i magen så liiite vila kan väl bara vara skönt?


Hmmpf...


Inte vår mest avspända och harmoniska uteritt idag.


Men vackert så det gjorde ont i ögonen var det.


 



Rimfrost på hela hästen när vi kom hem. Då är det perfekt med vår varma, sköna grooming så kan man tina upp tillsammans innan man släpper ut sin häst igen!



Av Maria - 10 december 2012 23:20


"Idag är jag hästledig" förkunnade jag stolt för maken till morgonkaffet.


"Mmm, jag har redan märkt det. Du är överallt och verkar inte veta vad du ska göra av dig" kontrade kära maken.


Förutom otaliga i-och-ur-övningar med tvättmaskiner och diskmaskiner, lite bakning, storhandling både på Citygross och Granngården tillsammans med maken (!) och storkok så blev det även en snöpromenad med glada hundar och motvillig, ajfånande tonåring.


Det blev t o m uppletande för hundarna! Det var inte igår. Vanligtvis brukar jag bli så frustrerad av hur deras avlämningar totalt bryter samman (nej, inte totalt, för de kommer alltid  in...) av snö på föremålen. Vilket så klart går att träna, men som blir trist och kallt och därför aldrig av. Men nu är de ju definitivt pensionärer och jag är totalt innördad på hästträning i stället, så äntligen klarar jag själv mentalt av att se dem ruska och skaka utan att må mentalt illa... Huvudsaken att alla har roligt och rör på sig, typ! Så popcornen blev alldeles till sig och glömde helt bort att de är frusna tanter som mot sin vilja och värdighet packats in i fåniga täcken för att inte få ont i ryggar och leder. För en stund var de galna pitbullterrriers i stället! Stella kampade så hon bet sig själv och blodade ner föremålen. Jaja, tror inte hon deppade för det!


Vi fick alla, inkl anonym, motvillig tonnis, lite välbehövlig sol på oss när dagen var som allra vackrast. Förmodligen en total chock för den anonyma som legat med feber sedan h*n kom in...


         













Av Maria - 10 december 2012 23:08



  


 


De här enkla "Cowboy" reglerna skulle göra stall-livet så mycket lättare och roligare om alla följde med hjärtat! Busenkelt egentligen!


Då skulle Hottis inte sakna sitt vintertäcke. Suck...





Av Maria - 8 december 2012 18:07


Dagens Trailträning hade tema Ranchtrail. I Ranchtrail tillkommer lite andra moment än i vanlig Trail, än mer inspirerade av vardagliga uppgifter hemma på gården. Ranchtrailen utförs också i lite högre tempo och inte riktigt med samma millimeterprecision.

Kul med omväxling och nya utmaningar, och dessutom vill jag tävla även denna gren nästa år. Vi gjorde ju ett litet inhopp på begäran förut i år och det gav definitivt mersmak. Frågar man Boogie är hon ju mer intresserad av funktionalitet än elegans och precision.    


Jag trivs ju med att ha en plan för vad som ska utföras. Så när jag började plocka med tändstickorna vid middagen igår konstaterade min man lite torrt "Jaha, trail i morgon ser jag".

En liten Innis & Gunnes senare var jag rätt nöjd med mig själv:


 

1.Öppna grind med vänster hand.

2. Rygga igenom U

3. Vänd 90 gr t vänster, skritta över upphöjda bommar

4. Jogga igenom serpentin

5. Släpa däck mellan hinderstöd

6. Skritta fram till bom, kasta lasso på ”kalv”

7. Kliv över bom, sidepass till vänster

8. Skritta fram till hinderstöd, lyft av väska och rid runt kon med väskan framför dig. Häng tillbaka väskan

9. Jogga runt kon

10.Fatta vänster galopp och galoppera över bommar (2 språng mellan varje) 


Lördag morgon funderade jag verkligen över varför jag alltid snöar in på prylsporter. Vad är det för fel på dressyr egentligen? Eller pleasure?


Men så småningom var all rekvisitan på plats och jag hoppas och tror att alla sedan hade lika kul som Boogie och jag! Det kändes så i alla fall när det wiggebyiska kaoset infann sig med folk som släpade däck, kastade lasso, tränade hästutställning och töltade, allt på samma gång. Tror någon var inne på slutet och försökte rida dressyr också. Som sagt, bara på Wiggeby!


Med bara mobilen tillgänglig, och uppepå rätt ivrig Boogie, så blev det rätt suddiga bilder. Men lite av andan kom med i alla fall tycker jag!


Islands-Birkir i mitten funderar på om de här westernhästarna vet vad de håller på med. Lite mindre med rekvisita när man tävlar på islandshäst!


       


Mitt i alltihopa undervisar Ebba i konsten att visa häst vid handen i Halter och Showmanship.


 

Tror Elin och sockersöta Alice blev fullmatade med nya uppgifter att träna på!




Taktiksnack!


 

Birk har funderat färdigt och ägnar sig åt sitt! Inga snubbelpinnar längs fyrkantsspåret tack och lov!


 

Upphöjda skrittbommar


   

Bra idé att introducera däcket från marken först. Det var länge sedan vi släpade däck nu , så jag började också avsuttet. Boogie har inga bekymmer med själva däcket. Däremot ogillar hon när repet touchar rumpan, så vi hade fokus på det. Begriper ärligt talat inte hur man skulle göra detta utan klicker. Eller jo, det gör jag ju, men attans vad mycket mer tidskrävande det skulle vara! Orka! (Som ungarna ständigt utropar)


   

Här Helene som övar lassokast från marken, samt så mycket Boogie kom med på bild idag!


Eftersom Boogie har tyckt att det stela lassorepet är läbbigt att få kontakt med så klickade jag sedan även detta innan vi satt upp. Vilket gav väldigt bra utdelning. Hon stod blickstilla och helt oberörd när jag sedan skulle göra "på riktigt". Trots att klantmatte kastade hela repet i huvudet på henne vid första försöket! 

När hon väl uppfattade att repet liksom inte har med henne att göra så var hon snabb att förstå att hennes uppgift var att stå stilla oavsett vad som hände. 


   


Helene, som jag betrakatar som gårdens Ranchtrailproffs, försökte kasta lasso med tumvantar på, och det gick sådär... Men Kiddas gjorde det han skulle, dvs rörde inte en hov!


Tror vi behöver en lassoskola! Lasse?!?

 

 


Mycket på en gång nu, tyckte Lex, och såg lite trött ut! Perfekt miljöträning för unghästarna att bara vara med i röran, få prova något enkelt utan större krav, och sedan bara hänga med och titta!


Träningen avslutades med surrig glöggfika och träningsplaner för julledigheterna!

Om vi kan klämmer vi nog in en trailträning till innan året tar slut! Håll utkik!










Av Maria - 7 december 2012 15:44


Kupévärmare är bra!


 


Ledig förmiddag och ingen snöstorm!


 



Äntligen uteritt i riktig snö! Jag har längtat lika mycket som fanatiska snöskoteråkare! Det här är banne mig det bästa med Sverige! Jag skojar inte! En galopp i lössnö på pigg och frisk Boogie är verkligen den optimala ridupplevelsen för mig! Jag är helt säker på att hon älskar det lika mycket som jag! Så fort hon känner att underlaget funkar bjuder hon galopp. Mjuk och fin och rund i sprången. Lite hopp och skutt också i allmän glädjeyra i början. Hade jag engelska sadeln skulle jag väl hamna mellan hennes öron, men nu har jag ju inte det! Hon slutar snällt när man ber henne också, men kan ”glömma bort sig” i nästa uppförsbacke. En glad häst är en rolig häst att rida, så det gör inget!


 


Militärerna hade tyvärr plogat bitvis. Vad ska det vara bra för, de har väl bandvagnar? Nåja, det var ok underlag där också, om än inte lika konditionskrävande!

Härligt alltihopa, hur som helst!


I morgon är det Trailträning med Ranchtrailtema!

Jag har förberett mig med lite nytt träningsmaterial:


 


Något som inte förändrats sedan jag gled över från hundträning till hästträning är min benägenhet att släpa runt på skrymmande (och i den ovetande omvärldens ögon märkliga) träningsprylar i bilen. 

Familjen får väl vara glad att jag aldrig fastnat för apportering och fyllt frysen med döda kråkor i alla fall!


Nu ska jag åka och hämta febriga ungar på skolan. Undrar om de får plats i hundburen?


Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Skapa flashcards