Alla inlägg under september 2012

Av Maria - 17 september 2012 22:21


Oj, vilken härlig helg efter en trött och febrig vecka!


Först vår första Öppna Trailträning på Wiggeby. Både härlig återträff med gamla kära träningskompisar och en chans för nya nyfikna ekipage att prova på. Jättekul! Vi hade så fullt upp med att bygga bana, rida själva och försöka hjälpa nytillkomna, så fotografering blev det just ingen. Min mobil satt dessutom fast i den eminenta musikanläggningen, som vi nu kopplat en sådan där fiffig sladd till så man slipper Hitz for Kidz och kan välja musik själv   


Någon, jag tror det var Susanne, lyckades fyra av ajfånen vid ett tillfälle, så jag snor den:


 


Boogie och jag tränade så klart fikus. Så förbaskat lurigt! Hon kan inte låta bli att bita i dem. Mina fysiska och verbala försök att stoppa henne bara ökar förekomsten av beteendet. Funkar alltså inte som straff...

Men fånga antydan till beteendet "vrida bort nosen" och shapa vidare därifrån funkar kanon. Så klart! Så jag måste våga ha is i magen och inte  gå in i den onda cirklen av "stopp o belägg" i starten där...


Efter träningen hade vi snackig, surrig fika på altanen med utsikt över Active Stable området.


Både på träningen och på fikat finns det plats för fler deltagare när vi kör igen nästnästa lördag! Välkomna! (Nästa lördag är vi flera som är på Ellen Ofstads träningshelg)


Väl hemma igen var jag så peppad och laddad att jag fick värsta rycket och gjorde en hemma-sadelkammare för allt som vi tidigare kunnat ha i stallet men nu inte har plats för på Wiggeby. (En av få nackdelar med att stå på en större anläggning = mindre förvaringsyta per häst)


 


Jättenöjd!


På söndagen var det upp i ottan för att hinna rida ut med Hottis och Ebba. Hottis behöver ut i världen och skaka på de långa     För honom var det premiär med järnvägsövergång och Rosersbergstrafik. Men han är ju coolare än isglass, den här grabben!


Han tyckte Boogie (som hade något av en off-dag   ) var alldeles för sölig! Han ville gå först så han kunde kolla på allt ordentligt. Med långa, trygga steg stolpade han iväg!


 


 


En härlig tur i solen blev det! T o m Boogie tinade upp efter ett tag...


Sedan var det dags för knasig roadtrip med alldels för mycket varelser i för liten bil. Familjeutflykt i makens mitt-i-livet-kris-bil...


   

Total brist på komfort, klagade Tosca. Syns inte på bilden, men kändes i min fot hur hon "knorrade".


Målet för resan var 4-årskalas och kusinmys!


 


Alltid lika härligt att träffa småtrollen! Så underbart hur alla tjejerna minglar och myser!


En toppenhelg, helt enkelt!




Av Maria - 14 september 2012 16:25


Idag var det blött minsann. Tog in de här tre  och hängde dem på tork en stund innan de fick täcken på! 


 


(Började med mina egna två, men Tabby sa väldigt tydligt att hon också ville, och vem är jag att diskutera med en 20-årig quarterdonna...)





 

Tabby var kanske bara less på uppvaktningen från Billy? Vet inte riktigt hur relationen mellan de här två ligger till, det gnabbas lite ser jag. Lite som de kivas om Boogie. Intressant läge för Boogie i så fall, att bli kivad om! Det har hon nog inte varit med om förut!


 

 En dag som passade för mingel i ligghallen. Islänningen till vänster verkar ha gett sig tusan på att bli adjungerad quarter och dyker upp vart än våra hästar håller hus. Billy sa åt honom ganska rejält att gå sin väg idag, men islänningen svarade bara att han inte tänkte ta skit av någon, oavsett storlek! Så det så! Han är inte gåpåig och kaxig på något vis, bara väldigt tydlig med att han tänker hänga med det här gänget, vare sig de vill eller ej!



I morgon blir det Trailträning. Mobilen är laddad med hästjazz och ridhuset fullt med bommar!

Av Maria - 13 september 2012 18:52


den verkliga feelgood-upplevelsen med häst: Träningshelg med Ellen Ofstad!

Hästplatserna är fullbokad (och Boogie och jag har en!) men man kan fortfarande boka observatörsplats.


Glädje, humor och stor kärlek till HÄSTEN!


Boogie och jag haft så otroligt roligt de gånger vi varit med förut!  Som alltid när man åker på arrangemang I OHR's regi får man inte bara de bästa tränarna utan också den allra bästa servicen!


Jag längtar till nästa helg!



 



Av Maria - 13 september 2012 16:30


Börjar idag i mitt hästliv. Jag behöver inte åka till stallet idag. Jag har medryttare.


Min annons gav fantastiskt bra utdelning! Många svar och jag hittade inte bara en, utan faktiskt två, väldigt gulliga, trevliga tjejer som rider fint och mjukt och är så där mysiga med min häst som jag önskade mig. Så det gick ju inte alls att "välja"!


Så nu har jag medryttare två vardagar i veckan och ibland på helgerna efter behov. Vi provar oss fram så under september, och jag tror det kommer att bli kanon för alla inblandade!


Kanske kan jag presentera dem här med namn och bild så småningom, om de själva vill   


I övrigt i veckan har Boogie och jag haft en kanonlektion med Carolina med fokus på de långa tyglarna och böjda spår. Trots att Boogie är lite trött när man tar in henne, så taggar hon igång rejält när man sätter igång och tränar. Hon är lite spännande eftersom hon kan se så lugn ut, men det händer ett och annat under ytan, som i bland ploppar ut när det blir lite frustration. Igår bjöd hon bland annat på en väldigt fin spontan levad med god balans. Eftersom det ö h t inte stod på schemat valde vi att ignorera.  (Fast jag gillade kroppskontrollen och balansen...)

Jag tycker hon är tämligen enkel att få in på rätt spår igen. Bara jag håller ordning på min kropp, mina signaler och sätter lagoma kriterier, så går det på räls...

Då är det så roligt att man alldeles glömmer bort förkylning, feber och elände för en stund.


På tal om kroppen så är det dags för träningshelg med Ellen Ofstad om en vecka. Då ska jag be att få jobba lite med kroppspråk från marken med målsättningen att få Boogie intresserad av att spegla/imitera mina rörelser. Känns som det är en pusselbit till som vi skulle ha glädje av. Lite kul att Carolina tänkt samma sak för oss!


Stay tuned for Dances with Horses .....   


Av Maria - 11 september 2012 11:00


och påverkar oss alla, på olika sätt   


1987:



2011ish:


Av Maria - 9 september 2012 18:04


Hottis* har bara varit ledig i veckan. Det är mycket nog ändå när man bara är tre år och har flyttat till en helt ny miljö, ska lära känna en massa nya hästar och förstå sig på foderautomater och annat nytt. Hottis tunnade ur lite första veckan på Wiggeby. Han är ju snabb att göra det, den lilla rackaren. Nu har han börjat fylla ut igen, och enligt Jörgen är alla våra Nytorphästar igång och äter bra ur automaterna enligt datalistorna. Däremot är de inte lika bra på att gå ut åt rätt håll när de har ätit klart, så vi försöker fortfarande träna "Exit". Det går så där. Finns ju inget riktigt begripligt motiv för hästen att lämna den trevliga foderautomaten. Eftersom Tabby och Boogie noggrannt bevakar sina skyddslingar Lex och Hottis, samt tycks utstråla en jäkla pondus själva, så verkar liksom ingen av dem hamna i problemsituationen "Otrevlig köande häst bakom, bäst att gå ut framåt..."   Så vi fortsätter träna rätt utgång så fort tillfälle gives och hoppas att repetitionerna till slut gör någon verkan.


Boogie är fortfarande klart skeptisk till havreautmaten. Nu behöver hon ju inte havre egentligen. Men för att skapa motivation att röra sig i systemet (istället för att lägga beslag på en grovfoderautomat och bevaka den för kung och fosterland hela dygnet...)  så behövs lite sug på havreutdelning i andra ändan av Active Stable området.  Så vi tränade lite på det idag med. Hon hoppade fortfarande till för varje utblås av en näve havre. Men efteråt gick hon faktiskt alldeles frivilligt in en gång till, så det tar sig.


Hottis har inga sådana bekymmer. Havre är bra grejer , även när den  blåses ut rätt i snoken på en!



 

Eftersom Ebba varit först sjuk och sedan på skolresa har Hottis och jag haft en massa kvalitetstid tillsammans. Det har nog varit bra för vår relation, som tidigare mest bestod av att jag blev inkallad när det skulle göras något besvärligt och behövdes flera personer. Såromläggningar, pencillinsprutor och annat trist...

Mycket roligare att få vara mattanten, som jag varit denna vecka. Tränat automat och stödfodrat Krafft Protein Pluss.


 


Mattanter gillar vi, sa Hottis, plåstertanter  - not so much!


Intressant att när Hottis börjar se på mig med andra ögon, så börjar jag också se på honom på ett annat sätt. Det kanske vore kul att prova att sitta på honom någon dag...



*För eventuella nytillkomna läsare: Han heter inte Hottentotten på riktigt, han heter Sohotisleaguerslad. Men det kan man ju inte säga...








Av Maria - 8 september 2012 20:00


 


Hmm, börjar känna mig lite klar med den här utsikten. Det är ganska många timmar som gått åt till att "träna automat" denna vecka. Enligt Jörgens datakontroll så är de nu igång och äter ordentligt allihopa, så det kanske är färdigtränat snart?  Syns på Hottis också, som börjar fylla ut igen. Syns nog dessvärre på Boogie också, som inte slimmas precis... Tanken är att, när de förstått sig på maskineriet, tack vare att de fått många utdelningar, börja reglera hur mycket var och en kan kvittera ut. För säkerhets skull dubbelkollade Jörgen  Boogies transpondernummer idag. Så hon inte fått Hottis...det kan ju bli lite fel....


 


I tillägg till Active Stable området och de dynget-runt-öppna restaurangerna där, så har Active Stable hästarna än så länge tillgång till det stora grönområdet också. Där väljer de att spendera en hel del av dygnet, trots att det är tämligen nedbetat. Det är rätt häftigt när man tänker på hur stor yta de har att röra sig över när alla områdena är sommaröppna. Alla olika val de kan göra. Samt alla promenader de tar när de rör sig mellan hösilage, vatten, saltsten, grönytor och ligghall. Ett riktigt hästliv!


Vi har även introducerat kraftfoderautomaten. Jag tror Hottis och Lex redan upptäckt den på egen hand. Boogie hade helt klart inte testat förut, för hon blev riktigt förskräckt när det rasslade till mellan hovarna när havren kom ut ur röret. Den landar på ett slags bricka nere vid marknivå. Det såg ut som hon snabbt kom över tveksamheten när hon upptäckte vad det var som kommit ut ur röret. Men när vi testade idag igen ville hon inte ens gå in i apparaten, så något slags obehagligt minne blev det tydligen ändå. Jag ledde då in henne, då följde hon snällt med. Men stod på darriga ben och sneglade skeptiskt när det rasslade i röret. När hon sedan försiktigt skulle prova att nosa på havren, utlöste hennes rörelse nästa havredusch, och så började vi om. Ett par gånger,  tills hon lyckats producera en tillräckligt stor hög havre på golvet som bara inte gick att motstå! Skum maskin som blåser ut havre (50 g i taget) på ens fötter...

Lustigt, jag tycker hösilagestationerna slamrar och väsnas mycket mer.  Men vad en häst tycker är läskigt kan man aldrig riktigt veta!


Idag var både Bella och jag alldeles för slitna för att ta tag i lördagstrailen. Efter lite velande kom vi på att det nog fick bli en utetur i stället. Både Lex och Boogie har var för sig övat på järnvägsövergången. Sagt och gjort, vid 12-tiden tuffade vi iväg på "en liten sväng" för att utforska Rosersbergs uterittspotential.


Vi har båda fått en guidad biltur när vi tittade på anläggningen i juli. Det var då det... Nu blev det lite virrande hit och dit i omnejderna innan vi hittade den bästa vägen upp i kronoskogsområdet.


 




Järnvägsövergången var inga bekymmer, inte heller den rätt snabba trafik som är de första 2-300 meterna. Sedan är det bara lantlig idyll   

Begreppet lantlig idyll inbegriper dock skördetröskor, traktorer, skjutbana, farbröder i veteranbilar och annat smått o gott. Lite otippat var de största utmaningarna vinglig herre på cykel och glad vit ponny hage, enligt Lex. Några små diskreta hopp i sidled tycker jag nog att man kan unna en treåring som ska upptäcka världen!


2.5 timme var vi ute och avverkade ca en mil. Mest skritt, men det finns jättefina galoppmöjligheter när man kommit upp i skogen. Vid det laget visste vi dock inte hur mycket vi vågade sträcka lilla Lex ork, så det fick bli ett par tester bara   

Vi vände hemåt innan  det blev dags att beställa taxi åt Lex! Men konstaterade att här finns potential för riktigt härliga turer! Nu kan vi ju spara på unghästarnas ork genom att rida rätt från början! Längtar efter att få med Ebba & Hottis också!


 


Hottis, vars matte är på Gotland denna helg, hade riktigt längtat efter sin polare Lex, och svischade iväg ned till grönområdet med honom innan jag hann ge honom hans kraftfoder. Nåja, han ser rundare ut igen, så han överlever nog!


Sedan blev det väldigt sen lunch på donken med Bella och snabbshopping av fleecefodrade grimmor på Hööks. Vi har aldrig tidigare haft grimma på annat än när vi leder en häst, och alla våra hästar har nu fått skav på olika ställen    Ska de sitta på dygnet runt behövs andra doningar, helt klart. Vi testar nu de här!


 


För övrigt konstaterade Bella och jag att vi nog känner oss riktigt peppade i hästeriet igen!  Nu när vi står så många tillsammans igen, har kommit igång med träningar, har superfin anläggning och fina ridvägar osv. Det här kan nog faktiskt bli hur bra som helst!



Nästa lördag drar vi igång Lördagstrailen på Wiggeby!







Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10 11
12
13 14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Skapa flashcards