Direktlänk till inlägg 13 september 2010

Varför dreglar dressyrhästen?

Av Maria - 13 september 2010 17:43


På den mycket ambitiösa invigningsdagen av Håtuna ridskola, (som numera delar Skällsta-anläggningen med oss westerntanter), visades inte bara Trail, utan även klassiska ridgrenar som dressyr och hoppning.


Efter den här hästens uppvisning ställde en av mina stallkamrater frågan:



Varför dreglar hästen så mycket?

 

Teorierna gick lite isär, kan man säga...

 Ridskoleinnehavaren berättade att så gör hästar alltid när de är avslappnade och fokuserade på uppgiften.

En annan person hade på kurs för Bent Branderup fått höra att det beror på att hästen går i så onaturlig form med hals/huvud att salivvägarna blockeras.


Jag började verkligen fundera...

Har aldrig sett Boogie dregla så, men så är hon kanske aldrig tillräckligt avslappnad och fokuserad heller?

Men Moas Blixten då, som får allt att se så avspänt och enkelt ut? Är han inte heller fokuserad nog?

Försöker komma på om jag sett nån häst dregla och skumma så där (jag fick inte med det största flödet när jag filmade) på quarter-tävlingarna, men jag tror inte det?


Däremot i dressyrsammanhang.


Så det måste väl även ha med själva ridningen och/eller betslingen att göra?


Och är det bra eller dåligt?


Googlade för att se vad den allmänna uppfattningen var men "ridning" och "dregel" var visst inga bra sökord, jag hamnade för det mesta helt galet...


Det lilla (icke-pornografiska) jag hittade verkade oftast framföra åsikten att skum eller lödder var bra, men det ska inte droppa.


Jag är väldigt nyfiken på fler och utförligare teorier och åsikter om detta, så kommentera gärna!


(Och lite störd över att jag fortfarande tar så många gamla "sanningar"  inom ridningen för givet att jag inte ifrågasätter. Tur att det finns vetgiriga nybörjare, så man får lära sig något!)








 






 
 
AK

AK

13 september 2010 18:32

Ja vilken bra fråga. Och visst ser man många dressyrkusar med skummig mun...
Spontant tänker jag att det faktiskt har med just bettslingen att göra. Inte kan det finnas så mkt utrymme för hästen att svälja saliv när den har munnen full med metall och dessutom är hårt åtspänd...?
Överlag tänker jag att en häst som är nöjd med sitt bett varken skummar speciellt mycket, rör munnen speciellt mycket eller behöver speciellt mycket nosgrimma.

http://bacillen.wordpress.com

 
Ingen bild

Susanne

13 september 2010 18:59

Hm! Bra fråga!! När jag red klassiskt så uppmuntrades vi att köpa bett med äppelsmak åt våra ponnys, så att dom skulle tugga på bettet och därmed dregla mer. Men varför, det var det aldrig någon som berättade.

 
Åsa

Åsa

13 september 2010 19:28

...och när man trodde att man faktiskt tänkte själv...Min häst skummade för att jag gav honom en sockerbit innan dressyrtävling - just för att han skulle skumma.Måste höra runt om någon har ett bra svar!

http://www.asashundar.se

 
Ingen bild

Kristin Stern

13 september 2010 19:37

Min teori är att nosgrimman gör att hästen kanske inte kan tugga och svälja optimalt. Westernhästar dregglar nästan aldrig då de aldrig (på tävling i alla fall) har nosgrimma utan kan tugga och svälja normalt. Hopphästar brukar inte dreggla lika mycket men de "arbetar" nog inte med bettet i munnen på samma sätt som dressyhästar. Men sen tror jag nog även att salivvägarna blockeras. Hade jag haft möjlighet hade jag gärna vilja sett en dressyrhäst utan nosgrimma för att se om min teori håller...

 
Moa

Moa

13 september 2010 19:47

Jag har fått höra att det är en reaktion av att bettet rör sig runt i munnen och får salivet att skumma. Och många verkar som du skriver anse att det är bra då hästen upplevs mjukare på bettet och därmed också mer nöjd med det. Jag vet dressyrryttare som ger socker med bettet i munnen för att det ska skumma ännu mer och därmed kännas ännu bättre.

Om man utgår från att bettets rörelse i munnen skapar skummet så bör det också kunna förklara varför inte alla hästar skummar (i lika hög grad) eftersom de "fibblar" olika mycket med bettet och tungan liksom att vi ryttare genom våra händer fibblar olika mycket med bettet.

Ska bli spännande och läsa om det finns fler teorier! Nu är jag lika nyfiken som du på svaren tror jag...

http://klickerhundar.wordpress.com

 
Ingen bild

Kicki

14 september 2010 14:24

...fortsättning följer hoppas jag, precis som tidigare inlägg ovan så fick jag höra detsamma, i mina yngre dressyrdagar - dra åt nosremmen, på med ett smakligt bett så de tuggar fradga och ser ut som en rabiessmittad (!!!)... men, aldrig har jag tyckt det sett avslappnat ut...

 
Ingen bild

Anna O

14 september 2010 21:48

Tycker ni att hon ser spänd och ihopknöcklad ut?! Jag tycker hon ser avspänd och fin ut, och det var så det kändes också!

Maria

15 september 2010 13:35

Hej Anna O! Är det du som rider hästen på filmen? Kan du inte berätta lite hur du ser på salivutsöndringen, vad som orsakar den och om den har betydelse för det som hästen ska utföra? Det låter ju på flera här som man fått lära sig att lödder är önskvärt, men lite oklart varför!

 
Ingen bild

kicki

15 september 2010 15:42

hittade när jag googlade ... som sagt det är en flod av källor att ösa ur:

"Är det bra att hästen tuggar på bettet och skummar i munnen när man rider?"

Här tycker jag att man måste börja med att ställa sig frågan vad man själv har för målbild med sin betsling. Mitt mål när jag betslar mina hästar är att de är nöjda och stilla med munnen. Jag önskar alltså en häst som går med sluten mun utan att tugga eller flytta runt bettet i onödan. Jag vill inte att de tuggar på bettet, det sliter på tänderna och kan ge tråkiga följdskador. Överdrivet skummande tyder ofta på något som stör hästen, kanske en skada och smärtpåverkan, ett tecken på att man bör låta undersöka hästen. Är hästen lite vit runt munnen och i mungiporna när jag sitter av är det helt bra men inte nödvändigt

Källa:
Ylva Rubin

Stallchefsutbildning på Flyinge 1988-1990, Legitimerad veterinär 1998, vidareutbildad inom hästtandvård hos leg tandläkare Torbjörn Lundström, djurtandvårdskliniken i ett år under 1999. Öppnade hästtandvårdskliniken i april 2000. Har sedan dess arbetat enbart med hästtandvård

 
Ingen bild

Anna O

15 september 2010 22:00

Jag tror att det är individuellt om en häst skummar i munnen eller inte. Jag vet hästar som skummar när de rids på bettlösa träns, och de som dreglar en massa när de ska utfodras i stallet, och de som inte alls dreglar och känns jättefina att rida. Jag tror man får se till helheten och inte bara munnen. Ser hästen nöjd och glad ut så är den nog det, oavsett om den dreglar eller inte! Och tror man att den inte är nöjd och glad ska man nog göra en förändring.

 
Ann-Louise

Ann-Louise

20 september 2010 18:54

Lite skum runt mun kan nog ske ändå. Att det blir floder som man ser ibland, torde bero på hårt åtsnörda remmar som gör det svårt att svälja. Att huvudet pressas in - som man ser mycket inom dressyren - tror jag gör det både svårt att svälja (Prova själv!) och pressar ihop körtlar precis vid ganascherna.
Så tror jag...

http://hastochhund.bloggagratis.se

Maria

20 september 2010 21:50

Vi var faktiskt några här om dagen som provade hur bra det går för en människa att svälja när man viker in hakan mot bröstet...så där kan man väl säga.... Prova själva!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards