Direktlänk till inlägg 11 juli 2010

Lastning med target stick

Av Maria - 11 juli 2010 01:19


Jag blir aldrig helt nöjd med lastningen, trots att båda våra hästar är ganska enkla att få in i transporten. I alla fall om dom är hungriga.

Problemet med locka-lura träning, vilket ju är fallet när man använder en synlig bytta  god mat i transporten, är att det blir en viss tröghet i beteendet. Det tar så lång tid att komma till flytnivå, och man blir lätt kvar i ett beroende av diverse hjälper.

Jag vill dessutom ha hästar som glatt lastar sig själva, oberoende av om de nyss ätit sig mätta eller inte!


Så när jag läste en vetenskaplig artiklet författad av Jesus Rosales-Ruiz doktorander som beskrev hur man fått ett antal mycket svårlastade hästar att kliva på vilken trailer som helst ihop med vilken person som helst, med hjälp av target, så startade ett nytt projekt!


Att dutta på en target är ett enkelt beteende som inte kostar mycket energi för hästen och som man lätt kan få in många snabba repetitioner på. Att få dutta på target blir så positivt laddat att  hästen kommer att vilja göra det, även om den nu råkar vara lite mätt. Eftersom targeten är ett mellanled mellan beteendet och maten är det lättare för hästen att uppfatta vad den gjorde för att få tillgång till maten. När den går in för att stoppa huvudet i havreburken är den liksom redan "i belöning" och uppfattar kanske inte riktigt vad som ledde dit. Ungefär som en hund som fås att utföra diverse rörelser med en korv framför näsan.


Så vi började med att lära in en target, en flugsmälla, utan någon hästtransport i närheten. 2-3 pass senare fick de dutta på targeten i närheten av transporten. Vi försöker relativt snabbt komma till att targeten inte hålls i av tränaren utan sitter uppsatt på olika ställen.


Så här långt har vi kommit med Hottis:

 
ANNONS
 
Ann-Louise

Ann-Louise

15 juli 2010 13:51

Enig. Så har jag gjort med både egna och privathästar. Det har funkat fint. Bl.a hade jag värsta stegra-o-slå fuxmärren som haft jättestrul kring lastning. Hon svarade blixtsnabbt och gick in i transporten på ett pass. Vet tyvärr inte vad som hände sen för det är ju ett långtidsjobb inkl underhåll av kunskapen.

http://hastochhund.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Torsdag 8 nov 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - Tisdag 30 okt 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - Onsdag 13 juni 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - Onsdag 13 juni 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - Lördag 9 juni 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar

Följ bloggen

Följ Cowgirl up! med Blogkeen
Följ Cowgirl up! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se