Direktlänk till inlägg 16 juni 2010

Kroppsspråkskurs med Ellen. del 2: PEACE & LOVE, MAN!

Av Maria - 16 juni 2010 22:46



När rabarber-konceptet var installerat i våra hjärnor blev vi sedan introducerade till hästen som övervintrad Flowerpower-hippie. Tyvärr baserar vi ofta vår bild av hästens sociala liv på hur hästar beter sig i fångenskap. Det blir lika missvisande som att låta Kumla-interner vara mallen för hur vi människor fungerar i grupp.  Men man kan inte heller helt jämföra med hur vildhästar lever, eftersom våra tamhästar inte alls har samma levnadsbetingelser och flockkonstellationer. Valacker tex, är ett mänskligt påfund.


Enligt Ellen vill hästar inte bråka och ställa till med konflikter. Tvärtom har de ett väl utvecklat signalsystem för att undvika onödiga konfrontationer. Men vi är oftast ruggigt dåliga på hästiska, och missförstår dessa lugnande, avväpnande signaler som trots och dominans. (Känns det igen från hundvärlden, någon?)

Nosa i backen, äta gräs, snusa runt kan vi tolka som ointresse från hästens sida, eller t.o.m ”dominans”. Den ”vägrar” eller ”vill inte lyssna” på oss, tänker vi, när det i själva verket är hästens sätt att visa att vi just nu verkar lite stressande och hotfulla, och den vill visa att den inte vill mucka med oss. Peace & love, man, peace & love!



Så när Ellen hade en ny häst i ridhuset började hon med att bara se vad den gjorde. Om hästen var lugn och intresserade sig för omgivningen, började hon med att ”ringa upp hästen och säga hej”. Dvs på avstånd gjorde hon ljud och rörelser för att se om hur hästen reagerade. Vissa hästar svarade med att komma emot henne för att se vad som stod på. Då tog hon emot hästen, pratade med den, kliade lite, gav kanske lite snask, för att skapa ett intresse och motiv för hästen att bry sig om vad människan hade för sig.


  

Andra hästar svarade på kontaktförsöket genom att sätta sig i rörelse bort. Ellen kunde då följa efter, ibland följa hästen, ibland flytta på hästen genom sina kroppsrörelser på håll. Efter ett tag svarade även de hästarna med att ”fråga” om de fick komma in och hälsa på människan.  (Join-up skulle väl somliga kalla det för...)


  

Men sedan fanns det hästar som reagerade med att just nosa i backen och se ut som om de inte såg Ellen. Eftersom hästar har utmärkt syn för rörelser och väldigt bra hörsel hade de naturligtvis lagt märke till Ellens manövrar. Men enligt Ellen försökte de skicka lugnande signaler till henne för att få henne att tagga ned eftersom de kände sig osäkra på henne.  Genom att minska på sin egen intensitet, ta ut längre avstånd osv. kunde hon få hästen att känna sig tryggare och villig att etablera kontakt. Ibland var det rabarberpajsläge, dvs hästen behövde längre tid på sig utan tryck för att våga komma fram.

Att fortsätta lägga press på en häst som visar lugnande signaler blir mycket stressande för hästen och inte alls rätt utgångsläge för inlärning och arbete. Att bli arg på en häst för att man tolkar beteendet som trots och dominans blir förstås helgalet ur hästens perspektiv när den gör sitt yttersta för att vissa att den inte vill ha bråk. Den typen av missförstånd häst/människa är enligt Ellen roten till mycket hästaggressivitet och problembeteenden.

Hästen som vänder upp rumpan mot en annan häst eller människa försöker också den visa att den inte vill bråka – men den är beredd att försvara sig om hotet fortsätter. Det är när hästen kommer med tänderna först som den visar att den är beredd att ta en fight. Vi människor däremot tycks ofta gå omkring och se stridsmöjligheter i det mesta vi tar oss för med hästen.


Hur de här tankarna landade i församlingen var säkert lite olika. Hästvärlden sitter väl om möjligt ännu mer fast i ett traditionellt hierarkiskt ledarskapstänk än vad hundvärlden gör nu för tiden. Några deltagare ställde frågor som tydde på att de blev rätt så konfunderade av att Ellen kunde påbörja ett försök att sätta en häst i rörelse och sedan avbryta det om hästen började nosa i backen. Man är ju traditionellt skolad att om man påbörjat något så ska det genomföras, annars tror hästen att den kan bestämma. Men här och nu handlade det om att etablera kommunikation. Hästen är facit på vad man kommunicerat. Visar den lugnande signaler har man varit stressande, och får ändra på sitt beteende, prova från ett annat håll, på ett annat sätt. Svänger den åt höger fast man tänkte flytta den åt vänster, så har man tydligen kommunicerat höger. Då får man låtsas att det var det man ville ha och så prova igen, på ett annat sätt, tills det blir vänster. Ungefär som om man är i ett främmande land och provar ett nytt språk och får in kaffe när man beställt te. Man får fortsätta öva sig på att beställa kaffe till dess att man lyckas få in en kopp. Under tiden tar man inte skada av att dricka te, det är också bra! Man kan dessutom gärna lägga på minnet hur man gjorde för att få in teet, det kan ju vara användbart nästa gång man är sugen på te! Medan man experimenterar kanske även man lär sig beställa allt möjligt annat matnyttigt!

 
 
Ann-Louise

Ann-Louise

17 juni 2010 08:33

Jo, det ska gudarna veta!! Att gamla föreställningar och myter ska klibba sig fast så.
Bra liknelse detta med kaffet och teet.

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
iDa

iDa

17 juni 2010 14:48

Jätteintressant det med att hästar visar lugnande signaler bland annat, det har jag faktiskt aldrig tänkt på.. Utan fått lära mig det där dominans- och hiearkitänket! Tänk vilka situationer man kunnat undvika om man faktiskt lärt sig läsa häst på samma sätt som man lärt sig läsa hund! Vet du om det finns någon trevlig litteratur på ämnet om tex hästars lugnande signaler eller andra om kroppspråk?

http://spralleman.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards