Direktlänk till inlägg 30 november 2009

Om Pignon

Av Maria - 30 november 2009 10:40


Tittade lite på sändningarna från Globen i helgen. Kommentatorerna var helt fascinerade av J.F Pignon. Jag var mest fascinerad av deras upptagenhet av att man kan lära hästar stå stilla och vänta på sin tur. De funderade också mycket över vilka signaler han använde " titta, nu sa han nåt till dem och då gjorde de de så där..."  "Nu ser det ut som om han visslar" etc

 

Själva Pignon vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om. Min magkänsla var inte helt ok av någon anledning. Någon annan som har synpunkter, eller är mer insatt i hur han tränar?




Pignon-showen från Globen i år finns här

 
 
Ari

Ari

30 november 2009 12:37

Jag ser en karl som visar upp sig som hästdomptör. Hästarna får inte ta initiativ och är därmed lite ovilliga att visa upp det han efterfrågar.
Hans metod är nog antingen Parelli-baserad eller något i den stilen, dvs passiva hästar är önskade..
Hela hans stil med stövlar, piskor och även hans attityd (kolla, vad mina hästar lyder!) är inte någonting jag uppskattar. Det blir nästan skrattretande där han försöker spela "lycklig hästdressör"..
Sen har väl han och hästarna visat upp den här showen otaliga gånger och det är säkert inte särskilt upphetsande för de längre..
För de som orkar titta på 25 minuter (hela Pignon-programmet):
http://svtplay.se/v/1791381/hastsport/se_hela_pignons_show_pa_sthlm_horse_show
Där ser man en del av hans och hästarnas mimik...
Nej, jag vet inte..jag tycker nog mycket bättre om klickertränade hästar som får improvisera och hitta på själv..även framför publiken.
Ps: jag hittade det i morse och var nära att skriva ett inlägg själv (jag avstod..jag blir alltid så elak..det är bättre med Marias mera neutrala inlägg;-))

http://www.mimulus.se

 
Tina

Tina

30 november 2009 13:35

Åh va glad jag blev att du skrivit om detta. Jag såg just en bit an hans föreställning och blev så beklämd och ledsen. Värst var faktiskt kommentatorerna som var sååå imponerade av att hästarna lydde hans minsta vink. Och att han slog med piskan, va va det för något. Nä slutklämmen från reporten "hästarnas motsvarighet till hundprataren" sa allt.

http://workinglabs.wordpress.com

 
Maria Y

Maria Y

30 november 2009 13:39


Tack Ari. Misstänkte att du skulle ha koll på läget!

Neutral och neutral, det kändes inte så upplyftande att titta på. Jag blev inte glad av att titta på det. Jag undrar lite hur det hade känts att vara i Globen när alla gav detta stående ovationer.

men jag kan just ingenting om frihetsdressyr och träna många hästar samtidigt...

Nåt jag reagerade på, var just att de inte såg så glada ut hästarna, men även min egen kan ju se ut som ett riktigt troll ibland trots alla belöningar hon får.

En annan sak jag undrade över var att jag aldrig såg några belöningar, utom lite kliande kanske. Minns cirkushästar från min barndom, i glittriga inspänningstyglar och plym på huvudet. T o m de fick lite godis av "domptören" efter sina tricks...

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Maria Y

Maria Y

30 november 2009 13:49


Jo men Tina, det är väl fint det, att få bli jämförd med Cesar...;-)

Det säger just precis allt om de flestas förväntan på hur djur ska "lyda" oss människor. Det som gjorde mig mest beklämd var faktiskt hur imponerade folk blev. Precis som de blir av CM

Tittade på en fölunge i helgen som knappt var hanterad alls, bara ledd ut och in av väldigt hyggliga människor.
Nu ville vi se lite gångarter, men fölisen var inte van att bli visade. Ägarna försökte schasa på lite med handklapp och vift med repet. Fölungen stannar och bara tittar intresserat på den nya skojiga leken. Det fanns ingen som helst erfarenhet av att bli pressad och pushad till något, bara förtroende och roat intresse för vad de här lustiga tvåbeningarna nu tänkte hitta på. Helt ljuvligt att se! Tänk om hon kunde få behålla den känslan resten av sitt hästliv också...

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Tina

Tina

30 november 2009 15:50

Jamen precis, jag blev så ledsen över att höra kommentatorernas hyllningar. Tyvärr är det väl så som du säger att folk vill ha kuvade djur av någon anledning, sååå imponerande att man kan få hästar att ligga på sidan, att foga sig liksom.
Härligt med fölet, ja tänk och hoppas att det får fortsätta vara nyfiken och våga prova sig fram i livet.

http://workinglabs.wordpress.com

 
AK

AK

30 november 2009 16:25

Jag reagerade som du på kommentatorernas kommentarer. Men om hästarna var kuvade eller inte tycker jag är svårt att se. Jag blir ändå ganska impad av att ha sex hästar lösa så där....Fast det var ju rätt tydligt att de inte ville riktigt samma saker..och då kom pisken.

http://bacillen.wordpress.com

 
Ingen bild

Ari

30 november 2009 20:23

Ja, det är inte så enkelt..när slutar det att man "bara" vill få sin vilja igenom och när börjar tvång eller till och med våld?
Det är ju definivt inte så att Pignon använder sig av hemska metoder, hans hästar har bara inte att säga till så mycket..
Det är ändå trevligare att titta på frihetsdressyr utan inspänningstyglar än att titta på nästan vilken hästtävling som helst...
Det som är synd är bara att harmoni och partnerskap inte värderas så värst högt och att många inte ens anar hur roligt det kan vara om hästen får bestämma..de flesta hästar försöker då oftast att glädjer oss och att göra sånt som de vet att vi gillar..
Därför fick idag även mitt ett-åriga sto träna tillsammans med sin kompis som ska uppträda på fredag. Hittills tyckte jag att det var för krångligt med fler hästar och dessutom gör jag oftast bara det nödvändigaste (säg: förbereda gamla stoet på uppträdandet). Lilla Smilla är just ett sånt föl som har vuxit upp hos nån som har börjat med klickerträning, hon är precis så som ni också beskriver ett föl utan dåliga erfarenheter.
Varje dag följer hon med till grinden och försöker komma ut före Björk..
Jag kan bara säga att det gick väldigt bra..lilla Smilla härmade helt enkelt Björk..vi ska nog fortsätter att ha med henne och då var det hästen som bestämde sig för det ;-))
Gud, vilken roman..jag borde skriva mer i vår egen blogg..sorry..;-) Hoppas ni förstår vad jag menar..

 
Tina

Tina

1 december 2009 15:59

Men ni som kan hästar, det där när han lägger hästen på rygg och sätter sig på magen. Det ser inte roligt ut alls, hästen ser pågad och undergiven ut precis som en hund man lägger på rygg med tvång. Eller är det inte så farligt?

http://workinglabs.wordpress.com

 
Maria Y

Maria Y

1 december 2009 21:53

Hur det upplevs av hästen beror väl på hur det är inlärt, som allt annat...
Men jag håller med, det ser inte trevligt ut, mer som att han gör det för att visa att han kan.

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Anna Karin

Anna Karin

2 december 2009 21:48

Tack för att du skrivit lite Maria, och tack för er andras kommentarer. Totalt okunnig om hästar var inte min maggropskänsla heller helt ok, därav frågan.

http://www.illbattingen.ax

 
Ingen bild

Susanne

3 december 2009 20:25

Jag vill vara lite mer positiv! (Men så är jag också ett Parelli-fan....) Jag tycker inte alls att hästarna ser kuvade eller på annat sätt plågade ut. Ok, det är en dag på jobbet, så de är väl inte superentusiastiska, men jag tycker att Pignon har ett kroppsspråk som hästarna helt tydligt förstår och gärna ställer upp på. Anledningen till att kommentatorerna är så entusiastiska är väl deras inkompetens på området! ("Hästarna står blick still!!!" - eh, ja det gör våra hästar också när vi bygger trailbana. "Hästarna verkar vara valacker, kanske det har något med hemligheten att göra?") Jag är inte superimpad av Pignon, jag tror att med tid att sätta sig in i hästspråk kan också vi få våra hästar att göra konster och tycka det är kul ifall vi vill. Däremot är jag skrämd av kommentatorernas tillika Sveriges hästelits okunskap i hästspråk! Tänk bara på alla superdressyr/hopphästar som valsar omkring i ryttargångar, stall och prisutdelningar, vad bättre alla hade mått om ryttare och skötare hade en hundradel av Pignons kunskaper! Det som är tveksamt i sammanhanget är väl kanske att turnera med hästar, och därigenom byta stall och miljö hela tiden. Men jag tycker att dessa hästar ser ut att må bra, bättre än superhästarna som var inne i Globen resten av tiden i alla fall.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards