Direktlänk till inlägg 13 september 2009

Manueladags igen

Av Maria - 13 september 2009 20:49


Ännu en helg-clinic med vår schweiziska gästinstruktör är avverkad. Som vanligt deltar jag med någon slags skräckblandad förtjusning. Denna helg endast som observatör/mamma/hästägare. Inte en helt okomplicerad roll!


Manuela tycks ha ett outsinligt lager med nya spännande övningar i bakfickan. Under hennes senaste clinics har fokus legat ganska mycket på ryttarfärdigheter. Hästarna kan bara lyckas om ryttaren är i balans och inte hindrar hästen med sin kropp.


Denna gång hade hon plockat med sig en speciell pall och en balanskudde för "hästlösa" grundövningar för ryttarna. Det handlade om att hitta sin tyngdpunkt, och använda säte/bäcken. Ryttarna fick turas om att sitta och vicka på på pallen. Fotografering kändes lite "fel" under detta moment, då ryttarna såg allt annat än bekväma ut i situationen, så ni får tänka själva.

Balansövningar på en uppblåsbar kudde följde. Vilket ben var starkast? Hängde det ihop med vilken sida hos hästen som det var mest problem med? Ryttarna fick stå och balansera, sedan kliva av och stå med två fingrar på naveln och två fingrar som gnuggade bakom örat för att stimulera balansorganen, för att sedan prova kudden igen. Alla hade bättre balans på försök två! Träningseffekt, suggestion eller "på riktigt"? Ingen aning, men alla övningarna gjorde hur som helst ryttarna mer medvetna om sina kroppar och känsligare för hur kroppen samverkade med hästens när de satt upp igen.


  


En annan övning som väl också syftade till att öka ryttarnas medvetenhet och känslighet innebar att de fick hålla i ett snöre och blunda och "reagera" på olika typer av tryck och eftergift i "tygeln".


  

Full koncentration från Pia och Tina, medan Åsa "bara" är snörhållare och fikar samtidigt.


Under söndagen var det sedan mer fritt valt arbete med olika grupper för Western horsemanship, Trail, galoppombyten, Showmanship osv.

Manuelas energi tycks aldrig ta slut och hon är verkligen en engagerad instruktör! Hon har en röd tråd och brukar kunna knyta ihop det för de flesta ekipage under helgen. Tyvärr blir hon dock bara irriterad på de av oss som vill veta syftet med övningarna på förhand. Man ska bara göra som man blir tillsagd och sedan bli glatt överraskad över hur det hänger ihop! På det viset blir man ju rätt jämställd med sin häst, det kanske är det som är poängen?  Varje gång är det minst en av oss som ska drabbas av ett "Manuela-moment", känna sig skärrad och urusel, måste gråta en skvätt och sedan bita ihop för att komma igen och bevisa att man minsann kan och klarar av. Vissa kommer faktiskt inte tillbaka alls, andra tycker att det är fantastiskt lärorikt och utvecklande.


Taktiken, som Manuela inte hymlar om när man pratar med henne,  är att lägga press på ryttaren så att ryttaren ändrar något och får ett nytt resultat. Hon tror verkligen inte på att man kan ändra någons beteende genom att berömma och uppmuntra. Jodå, hon tycker det är väldigt viktigt att berömma och tacka hästen när den gör rätt, och hon kommer absolut med positiv feedback till ryttarna också när de får till det. Men hon anser att trycket, pressen, alltid behövs först.

Pratar man med ryttare får man ofta höra just att de inte uppskattar tränare som "bara säger att det är bra". Att ge mycket positiv feedback betraktas som suspekt, som att man inte är engagerad och kunnig som tränare.

Man måste ju "få veta vad man gör fel".  Att konkreta instruktioner om vad man SKA göra istället för påpekande om vad man gör tokigt, är så oerhört mycket mer effektivt i inlärningssyfte, har liksom inte nått fram i dessa kretsar - heller.

När jag suckade lite i fikarummet om hur jag önskar att få mer positiv energi från en tränare blev jag strängt tillrättavisad av en av de yngre deltagarna. Man kan faktiskt inte förvänta sig att få positiv energi av en BRA tränare. Rider man för en bra tränare, ja då ska visst det vara tufft och jobbigt!

Men när vi nu hade fått så många demonstrationer på hur känsliga hästarna är för minsta förändring i vår kropp, hur vi riktar blicken, hur vi andas, hur vi kramar ett finger om tygeln, hur självklart borde det inte vara att hästen känner direkt då ryttaren är spänd, rädd och stressad i inlärningssituationen? De verbala piskrapp som delas ut till ryttaren måste väl genast fortplanta sig in i hästens kropp också?

Ett bekymmer är att man inte vet om något annat sätt att lära sig, än det här. Man tror att det är det enda sättet att inhämta ny kunskap och fortsätta utvecklas som ryttare. Har man aldrig varit på en Ellen Ofstad-clinic vet man ju inte hur det känns att ha en häst som vägrar lämna ridbanan när passet är slut!


Men jag har ju tur. Jag rider ju varje vecka för en tränare som får mig att utvecklas utan att känna mig usel! Som visserligen kan gasta på ett "mycket engagerat sätt", men som aldrig lämnar en i sticket genom att fokusera på vad man gör fel, utan som istället faktiskt säger vad man ska göra. Att det sedan ändå ibland tar 30 minuter för mig att hitta rätt kroppsdel och timing, är något vi båda får leva med....

 Så när jag funderar över hur jag vill spendera mina clinic-pengar nästa år så önskar jag  mig mycket mera ANKI, lite till Ofstad och en gnutta Styrbjörn. Det här schweiziska stålbadet får nog vara för min del.


All heder dock åt min dotter, som tog lite skit som hel kvinna, bet ihop, kom igen och genomförde i god stil. Som kom ihåg att peppa och berömma sin häst trots att hon själv var under press.  Som tänkte på att kliva av och vila hästryggen när det inte var hennes tur, och som masserade och stretchade sin häst mellan passen. 



  

Vad gör de? undrar Simba


















 
 
Tina

Tina

13 september 2009 21:35

Det har hänt en del sedan jag gick på ridskola, helt klart. Hoppas du håller dig på benen nu och inte blir alltför sjuk.

http://workinglabs.wordpress.com

 
Ingen bild

Carolina F

14 september 2009 02:03

Som vanligt går jag igång på dina blogginlägg. Det finns så mycket att reflektera över och så mycket igenkänning... Jag är bland annat lite nyfiken på hur tänkandet: "om du vill bli bra så måste du lida", verkar ha blivit norm inom många ridträningskretsar.

Jag låter mina kunder med jämna mellanrum utvärdera vårt samarbete. En av mina hästägare angav som ett minus att det "kändes som att jag inte kommenterade när hon gjorde fel". Hon verkade lite förvånad över att jag blev så nöjd ;-). Det har tagit tid för flera av de som jag har förmånen att få coacha att börja lita på att de kan utvecklas utan att vi fokuserar på felen...

 
Ingen bild

ari

14 september 2009 07:47

Just sits-träning och känsla är så mycket enklare och snabbare att undervisa och träna genom TAG-teach..Klick..
Då slipper man omvägen för fel hjärnhalvan (vet aldrig om det är vänster eller höger halvan som tänker för mycket).
Konstigt att folk är så fäst vid att känna till sina fel, analysera och bli tillsagda..

 
Ingen bild

Åsa

14 september 2009 18:37

Har fått min beskärda del av ovett för mina missar, men har haft turen att mestadels rida för tränare som konstruktivt har ändrat på mitt beteende utan att göra ner mig.
Jag håller med tidigare talare: det verkar vara status att rida för en "tuff" tränare och kunna ta kritik (läs utskällning), och dessutom betala för det tvivelaktiga nöjet...Kanske är det ett sätt att rättfärdiga det man utsätter sig och sin häst för? För visst märker hästen när man blir nedgjord och ledsen, det är jag säker på!
Jag tycker att du gör rätt som lämnar "det sweiziska stålbadet", du verkar alltid känna dig ledsen och otillräcklig när du tränar för henne. Även om det leder till stora steg i utvecklingen - är det värt det? Eller ska man låta vägen vara viktigare än målet?
Fria tankar från någon som inte ens rider längre (ridhästen har ju lämnat mig), ta det för vad det är. ;)
Hälsa super-Boogie och din duktiga dotter!

 
Natalja

Natalja

14 september 2009 23:48

Vilken spännande övning!

http://latin.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards