Direktlänk till inlägg 18 juni 2009

Träningshelg med Ofstad del 6: Avslutande intryck

Av Maria - 18 juni 2009 10:02


Så var ännu en helg med Ellen till ända, och genast längtar man efter mer! Själv är jag ju klassiskt betingad på norska. Så många av mina positiva träninngsupplevelser med hundarna, och nu med hästen, äger rum på norska, att jag blir glad i kroppen bara av att höra språket!

Att vara glad i kroppen när man tränar sina djur är oerhört viktigt! Något som Ellen verkligen betonar!  Det är precis lika viktigt när man tränar hund också. Även om vi jobbar med operanta beteenden så smittar Pavlov!

Känner man sig inte glad och positiv när man tränar får man leta efter sätt att hitta den känslan först!


Ellen hade några tips:


Uttala dig inte om vad hästen "brukar" göra. Hur många häst- (och hund-) ägare, inklusive jag själv, börjar inte ett pass med att förklara för tränare och träningskompisar vad som brukar gå mindre bra.

Han är stelare i höger sida!

Hon släpper alltid apporten efter 2 sek!

Han är väldigt omotiverad!


Fokus ska ligga på vad man vill ha! Så klart! Självklart för varenda klickertränare, och ack så svårt att få in i ryggmärgen!


Tala om för hästen vad du uppskattar hos den. Räkna upp alla positiva egenskaper och allt som gör att du tycker om den. Med ord! Högt! NU!


Lek! Prova dig fram, vad gör din häst nyfiken och intresserad av vad du håller på med! Testa, laborera, titta på reaktionen.

Ellen berättade t ex om hur de lasttränar hemma hos henne med picknick i transporten. Det finns filmer på hennes hemsida


Med Kerstins PRE-kille lektes det med bommar på söndagen .  Han gillar inte

bommar, nej, förlåt, han behöver TRÄNA på bommar för att kunna köra  cavaletti-träning för sin rygg.



 

Visa hästen att de här bommarna är den roligaste uppfinningen någonsin!


Ellen visar hur energin i hennes rörelsemönster smittar av sig på hästens intresse. Det här är jättekul!


Godis för goda försök! Jag skulle göra i ordning Boogie, så jag hann inte fota asvlutningen men genom baklängesshaping gick hästen över tre bommar innan passet var slut. Med glädje, förstås!



Lottie lekte med pallen med sin häst som behöver TRÄNA på att bli uppsutten på. Denna bild får avsluta mitt Ellen O äventyr för denna gång!






PS. Boogie har lastat på en halv minut både dit och hem. Vid urlastning står hon kvar när man fällt ned bom och väntar på backa-kommando. Backar ut lös själv, lugnt och fint, jag tar emot henne när hon klivit av. Sa jag att jag ÄLSKAR min häst?

 
 
Tina

Tina

18 juni 2009 16:41

Det är så himla kul och intressant att läsa om klickerträning av hästar. Så långt ifrån hur det var när jag red på ridskola.
Ha en skön midsommar!
Tina

http://workinglabs.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards