Direktlänk till inlägg 20 mars 2009

Premack och Theory of mind

Av Maria - 20 mars 2009 13:27

David Premack dyker upp både här och där i mitt arbete.

Premack's princip är förhoppningsvis alla klickertränande hundmänniskor bekanta med? (Att ett mer sannolikt beteende kan förstärka ett mindre sannolikt beteende).


 För hundfolk är det kanske mindre bekant att han även ligger bakom begreppet Theory of Mind? Theory of Mind har ingen bra svensk benämning, men det handlar alltså om förmågan att föreställa sig andra individers mentala tillstånd (intentioner, tankar, föreställningar och önskningar). För oss som jobbar med personer med Autism och Aspergers syndrom är det ett synnerligen viktigt begrepp.

Att förstå hur andra människor tänker och känner är mycket viktigt för att kunna förstå deras handlingar. Denna förmåga är medfödd och utvecklas tidigt hos oss som är NTV (Normal Tills Vidare). Redan från 18 månader kan man se att barn förstår att andra människor har tankar och avsikter. Vi använder oss av ToM intuitivt i våra sociala interaktioner utan att tänka på att vi gör det.


Personer med autism och Asperger syndrom har en avvikande utveckling när det gäller ToM. Utan ToM är det svårt att förstå hur andra människor fungerar och tillvaron blir obegriplig. För en person med Aspergers syndrom kan det vara mycket svårt att förstå att andra människor har tankar, föreställningar och känslor. Det gör det oerhört svårt att se saker ur ett annat perspektiv. Så svårt att yngre barn med autism/asperger har svårt förstå vad en person som sitter mitt emot faktiskt ser och inte ser av ett föremål placerat mellan sig och den andre.

Vart efter som man blir äldre lär man sig att ett föremål kan se olika ut från olika vinklar, men man kan fortfarande ha mycket svårt att se hur en annan person kan uppleva en situation.


Eftersom vi NTVare använder  vår förmåga till ToM av bara farten, hela dagarna, kan vi lätt glömma att det faktiskt inte är en förmåga alla har. Vi har t ex en förmåga att övertolka andra varelsers förmåga till ToM.  Vi tillskriver t ex. våra hundar denna förmåga när vi tror att hunden förstår att att vi blir ledsna/glada/arga över det hunden gjort. "Nu lurade han mig igen!"  För att kunna lura någon måste man först ha en uppfattning om vad personen har för önskningar och avsikter och vilken information personen besitter.


"Han vill att jag ska krypa med båda arbågarna i backen, men om jag håller upp den som är på utsidan kan han inte se det från sin synvinkel och då kan jag få klick och godis trots att jag inte gjort det han ville! Coolt!"


Sannolikt hundresonemang? Nä! Hundar besitter kanske högst en rudimentär förmåga till ToM, men inte på alls på en sådan nivå som vi ömsom hoppas ömsom befarar.


Men vi är NTVare är så förprogrammerade för ToM att vi till och med tillskriver döda föremål intentioner. Det finns försök där man visat försökspersoner animerad film bestående av geometriska former som rör sig över ett fält. NTVare tillskriver genast formerna intentioner och känslor. "Den gula triangeln följer efter den röda, den vill nog bli kompis med den."

Personer med autism kan istället säga att den gula och röda triangeln rör sig åt samma håll pga av ett magnetisk kraftfält eller en vind som blåser åt det hållet.


Så om vi kan tillskriva djur och döda föremål ToM, kan ni ju gissa hur lätt det blir att till vardags helt enkelt glömma bort hur svårt  personer med  Asperger har att förstå sig på andra människors perspektiv och mentala tillstånd. Att sådant som vi kanske tolkar som hänsysnlöshet och ohövlighet oftast beror på underliggande svårigheter med ToM, vilket leder till:


  • Okänslighet inför andras känslor
  • Oförmåga att räkna ut vad andra kan och vet
  • Oförmåga att avläsa och svara på intentioner, vilket gör det svårt att hantera vänskapsrelationer
  • Oförmåga att avläsa lyssnarens mått av intresse för det man talar om
  • Oförmåga att upptäcka en talares avsedda mening
  • Oförmåga att förutse vad andra kan tänka om det man gör
  • Oförmåga att förstå missförstånd
  • Oförmåga att luras eller förstå att någon luras
  • Oförmåga att förstå skälen till människors agerande
  • Oförmåga att förstå oskrivna regler eller konventioner

 Så idag har jag ägnat förmiddagen åt att föreläsa om detta. Visst är det lite lurigt att vi som då faktisk har ToM ibland ska ha så svårt att förstå hur det är att inte ha det :-)

 
ANNONS
 
Tina

Tina

20 mars 2009 17:18

Oj vilket intressant inlägg och viktigt. Jag ska kanske börja behandla min systerson som har aspergers mer som en hund ;) Nej jag bara skoja men jag fick faktiskt en tankeställare då jag vet att man måste vara rak men det är så himla svårt.

http://workinglabs.wordpress.com

 
Helena

Helena

20 mars 2009 22:30

Återigen ett intressant och tänkvärt inlägg! Jag har rätt ofta tillfälle att reflektera över de här sakerna då jag har en person med Aspergers i min närhet. Vad som är uppenbart är att det helt enkelt inte funkar att bli arg på honom - det biter bara inte. Jag brukar tänka att det är en nyttig påminnelse om och övning i vad som är effektiva metoder för att påverka andras beteende överhuvudtaget, i synnerhet hundarnas, men även andra, "normalt" fungerande människors. Därmed inte sagt att det är lätt.

http://bordertass.wordpress.com

 
Ida

Ida

24 mars 2009 13:08

Intressant! Hm, borde då inte personer med svårigheter för ToM teoretiskt bli bättre klickertränare? Det brukar ju vara just den där egenskapen, att tillskriva hundarna för mycket känsloresonemang som är hindret för oss NTV:are. En person som saknar det kanske just har lättare att skala av det och bara se att a rör sig mot b. Något som vi andra behöver träna på att göra.

http://www.tajma.wordpress.com

 
Ingen bild

Maria Y

24 mars 2009 16:46

Nej, lätt är det inte, men rimligen lättare för oss med ToM att sätta sig in i den funktionshindrades perspektiv, än tvärtom.

Nej, Ida, jag tror faktsikt inte klickerträning blir lättare utan ToM. Att kunna sätta sig in i träningsobjektets perpektiv är viktigt! Med bristande ToM tror man lätt att andra känner lika som en själv och har tillgång till samma information. Då blir det lätt att sätta för höga kriterier och att bli arg och frustrerad när hunden inte "samarbetar".
Jag har några rätt jobbiga exempel på hur tokigt det kan bli när djurintresserade personer med Asperger inte får rätt sorts stöd i sitt djurägande. Samtidigt som djurägandet kan vara ett fantastiskt sätt att utveckla ToM, att träna socialt samspel och att få kontakt med andra människor genom sitt stora intresse.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 13 juni 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - Onsdag 13 juni 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - Lördag 9 juni 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Av Maria - Måndag 26 mars 21:28

När en bloggar så sällan går det inte att skriva ikapp. Jag börjar mitt i i stället. I helgen var jag på seminariet Lugnande signaler och Emotioner hos häst med Rachaël Draaisma och Rachel Bedingfield. Lyxigt nog på hemmaplan i Knivsta kommun! ...

Av Maria - Tisdag 13 feb 21:34


    Jag är ju sämre än sämst på att åstadkomma filmning av träningspass. Men i den eminenta FB-gruppen Horse Charming så pågår en utmaning att filma tre specifika beteenden som är inlärda force free, dvs utan tvång, alltså med positiv förstärkn...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar

Följ bloggen

Följ Cowgirl up! med Blogkeen
Följ Cowgirl up! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se