Direktlänk till inlägg 18 februari 2009

Kan hästar med stereotypier smitta?

Av Maria - 18 februari 2009 12:19


Det diskuterade vi i stallet för en tid sedan. Det fanns en liten oro att en häst i tillfällig träning, med "stallovanor",  skulle överföra dessa på de ordinarie hästarna i stallet.

Själv tänkte jag då på alla de stissiga travhästar som passerade revy under mina år i travstall. De flesta av dem blev av med sina ovanor, eller fick åtminstone färre symtom, när de kom till en lugnare miljö med mer varierad träning (dvs skogsturer och ridning i tilläggg till körträning)  ordentligt med utevistelse i stimulerande hagar och TLC i största allmänhet. Vi såg aldrig att någon annan häst i stallet började med ovanor för att det kom dit en ny häst med sådana problem.

Så personligen var jag inte särskilt oroad över att Boogie skulle inspireras till vare sig vävning eller krubbitning av den tillfälliga gästen.


Men det är ju alltid extra kul när ens eget "tyck" backas upp med lite forskning!

I "Häst & Ryttare" nr 1/09 beskrivs en australisk studie där krubbitare, vävare och en "frisk" kontrollgrupp stallats upp med varandra i 16 veckor. Ingen kontrollgruppshäst lärde sig ovanor av sina grannar. Trots att de stod 22 timmar om dagen i boxarna bredvid varandra.

Vävarna var mest aktiva när det hände något på gården, t ex fodring och utsläpp, medan krubbitarna var mest aktiva 2-8 timmar efter att de fått koncentrerat foder.


Mer om den här studien, samt flera andra spännande forskningsartiklar finns att läsa på Horseconnexion.





 
 
Ingen bild

Åsa

18 februari 2009 19:31

Jätteintressant!
Jag har fram till nu envist hävdat motsatsen, jag har flera gånger sett hästar lära sig både krubbitning och vävning av varandra...Liksom bära på grenar, hoppa över vattenhinder, krossa is med framhovar osv. Kanske är det beteenen som kommit fram iallafall, men det har varit (enligt min tolkning) VÄLDIGT tydligt ibland. Jag lägger mig inte platt riktigt än, men en god tankeställare har jag definitivt fått!

 
Ingen bild

Maria Y

19 februari 2009 11:51

Åsa:
Funderar högt: Tycker att det är skillnad på stereotypier, dvs beteenden vars enda funktion är stressreducering, och hoppa över hinder, krossa is o liknande. Krossa is med hoven tror jag är "hardwired", dvs har ett överlevnadsvärde. Följa efter flocken som hoppar över något likaså.
Om flera hästar i ett stall utvecklar stereotypier tror jag det handlar om att hästhållningen i det stallet inte ger tillräckligt med utlopp för naturliga beteenden som rörelse, tuggbehov, social samvaro, avkoppling osv. Att inte precis alla hästar i stallet drabbas handlar om att det troligen även finns någon medfödd sårbarhetsfaktor också.
Men att hästar i ett stall med god hästhållning skulle smittas av en ny häst med ovanor har jag aldrig trott. Däremot hade jag kanske väntat mig att det skulle kunna smitta i den beskrivna studien där de tillbringade så mycket tid i boxarna.

 
Ingen bild

Åsa

20 februari 2009 09:09

Helt enig, där är skillnad på beteende och beteende, och hästhållningen är en major factor.
De stall där jag sett just stereotypier utvecklas har varit stall med dålig hästhållning, där hästarna inte fått komma ut eller bli ordentligt aktiverade på annat sätt. Exempel: Jag jobbade ett år i frankrike på en ridskola och tog med min egen häst som var inbiten vävare sedan föl (säger en del om hur hans földom var tyvärr). De hade inte samma syn på hagvistelse som jag, så alla lektionshästarna stod i boxarna på sin "lediga" tid. De hade uteboxar i två rader mittemot varandra med fritt att sträcka ut huvudet: som gjort för att väva...Innan min häst kom dit vävde ingen häst vad jag kunde se under två månader. Trots att jag hade min häst i hage så mycket som möjligt, så vävde han ändå när han kom in. Efter tre veckor hade de tre hästar som stod mittemot honom börjat...Slump? Kanske. Dålig hästhållning? Garanterat!
Jag har också sett två fall där just vävandet har smittat från mor till föl, kanske är där en ärftlig faktor? Eller så är just vävandet mer smittsamt?
Krubbitning spred sig som en löpeld under en period i mina barnaårs ridskola, och utgick alltid från en och samma häst till hans grannar. De stod i spilta - lääänge sedan...
Min nuvarande häst gör någon typ av föltuggning i luften (ser ut som en kamel), lite skrämmande hur hårt ett sådant stressbeteende sitter djupt rotat och aldrig riktigt försvinner, trots att han sedan flera år lever ett omväxlande hästliv i stor gräshage.

 
Ingen bild

Åsa

20 februari 2009 09:15

En tanke till: kan det vara så att en häst som redan är understimulerad sedan en längre tid är mer benägen att "härma"? Hästarna i försöket hade som jag förstår det ett bra hästliv före och efter studien. Där jag sett det hända har ju hästarna varit passiviserade sedan år tillbaka...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards