Direktlänk till inlägg 22 oktober 2008

Chicken Camp med Bob - Cueing/Criteria, dag 3

Av Maria - 22 oktober 2008 21:49


Jisses, dagarna går både fort och långsamt på nåt vis. När klockan var 14 idag kändes det som om vi jobbat en hel arbetsdag. Sedan vips höll vi på att bli utslängda ur lokalerna för att det var slut för kvällen.


Dagens budskap. Trodde först att han hade en särskild uppsättning tröjor för varje kurs. I måndags var det en grön Timing Criteria Frequence, men igår var det den gamla Bigger Stronger Smarter. Och så den här idag.


Det har varit massor av träningstid idag, med bara några få korta teoripass. Bob håller på att skola in Marie, som kommer att få ta över efter 2010, då han tänker sluta för gott. Därför får hon hålla vissa teoripass, på engelska och med Bobs powerpoints. Marie är jätteduktig, och kan det här galant, men det blir lite krystat när hon ska utgå från Bobs material och bilder, och liksom återberätta hans anekdoter, med honom sufflerande i bakgrunden. Det kommer att bli så mycket bättre när hon kan göra sin egen grej av det, vilket jag antar att hon redan gör på sina egna kurser.


Praktikpassen med hönorna är nu upplagda så att en dator styr över träningstiden. 5 minuter i taget till vardera tränare (röd och blå). Man får själv bestämma hur de 5 minutrarna disponeras mellan sina hönor. Efter 5 minuter börjar datorn spela intensiv musik (idag var det Starwars) och man ska byta till den andra tränarens hönor. Det blir aningen kaotiskt när alla försöker trycka in sina hönor samtidigt i burarna.

Bob avbröt alltihopa för att uppmana folk att fortsätta använda timern vid bordet för att disponera träningspassen. Somliga körde tydligen på med samma höna non-stop i 5 minuter utan paus. Den tanken hade inte ens föresvävat Ninnie och mig! Vi har slaviskt jobbat med äggklocka och 30-45 sek pass. Längre har vi inte inbillat oss att vi själva skulle kunna hålla fokus på kriterier och timing.


Ninnie städar upp


Vårt strukturerade arbetssätt har gett utdelning! Gissa vilket bord som fick de första två hönorna genom "examensuppgiften"! Nu är det ju inte en tävling, men vi är helt klart tävlingsmänniskor båda två, och därmed fasligt nöjda med oss själva just nu! 

Examensuppgiften: Hönan ska vänta på signal (laserprick) innan den pickade på target, inte få förstärkning, vänta 8-12 s på nästa signal, picka på target, inte få förstärkning, vänta 8-12 s, få signal, picka på target, få förstärkning.


Höna i arbete!


Det fixade både Ninnies 163a och min 349a tidigt på eftermiddagen. Sedan har vi bara jobbat våra rookiehönor, som inte är så särskilt signalkloka ännu...  Tricket verkar vara att ha gott om is i magen och verkligen jobba sig igenom utsläckningsexplosionerna. Å vad det värker i klickertummen när man står ett helt 45 s pass utan att få klicka en enda gång....


Något som Bob verkligen poängterat flera gånger idag är att det är mycket värre att råka förstärka ett oönskat beteende än att missa att förstärka ett önskat beteende. Varje gång du råkar förstärka det du inte vill ha (genom att t ex råka tända lasern precis när hönan påbörjar en pickrörelse)  saboterar du rejält för det beteende du är ute efter. Råkar du missa ett förstärkningstillfälle  (t ex genom att inte tända lasern när hönan håller huvudet tillbaka) är det inte alls nån katastrof, det är bara att vänta så kommer chansen igen.



Vet inte om det var menat som ett peptalk, men sedan visade han hur man på ABE haft ett upplägg där en person tränade 12 hönor samtidigt.  Där var verkligen nyckeln till framgång att inte förstärka fel beteende, missade man rätt beteende några gånger gjorde det inget.


Ett av teoripassen handlande om beteende-ekonomi, med intressanta tankar kring vad som händer (och förstärks!) mellan klicket och primärförstärkaren. Inte några direkta nyheter, men väldigt tydligt åskådliggjort!

En deltagare suckade i pausen: "Hur i hela friden förklarar man det där för fru Svensson på kurs?" 

Men det gör man ju förstås inte! Man ser bara till att de tränar på Doggie-Zen, både  före och efter klick, och att de är snabba att belöna. Men framtida tränarelever ska nog få bita i det teoretiska här också....


På väg hem slocknade min mobil för gott, så nu är jag inte anträffbar alls! Kan alltså gå in helt i träningsbubblan resten av veckan!

 
 
Lina

Lina

23 oktober 2008 10:04

Baklängeskedjade ni examensuppgiften?

http://hundbiten.bloggagratis.se

 
Tina

Tina

23 oktober 2008 10:55

Den här kullen tränarelever vill gärna ta del av teorin också :-)

Mycket intressant det där om att förstärka fel beteende, jag tror att mycket av mina tillkortakommanden i träningen ligger där. Ska genast föra in det i min träning.

http://workinglabs.wordpress.com

 
Ingen bild

Maria Y

23 oktober 2008 22:10

Tina: Inte bara i din träning ;-)

Lina: Nix, baklängeskedjning är en annan kurs!

 
Ingen bild

Camilla & Imma

24 oktober 2008 10:22

Otroligt intressant det där att man förstör träning genom att förstärka fel saker mer än att missa att förstärka rätt!! Nu kommer jag inte att kunna sova på flera nätter. :-) Nu har jag massor att fundera kring vad det gäller utsläckningsexplosioner och hur jag själv har lyckats förstärka både det ena och det andra av misstag... Man lär så länger man lever, och ju mer man lär ju mer finns det kvar att lära. Härligt!

TACK för att du delar med dig så mycket av dina erfarenheter och kunskaper. Det är väldigt roligt att få en så levande beskrivning från Chicken Camp.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Skapa flashcards