Alla inlägg under maj 2008

Av Maria - 19 maj 2008 11:07


Tack Grethe som tipsade om denna härliga film!

ANNONS
ANNONS
Av Maria - 19 maj 2008 08:46


Även vardagsgruppen jobbade förstås med temat kriterier och loggföring på träff 2.

För att göra det lättare att fokusera på att sätta kriterier och föra logg  så fick deltagarna göra första övningen med neutral hund, dvs  mina hundar. På så sätt slapp vi funderingar och diskussioner om hur hunden brukar göra annars och varför den inte gör så just nu :-)

Eftersom tränarna inte "kunde" hundarna var de nu tvungna att fokusera på det observerbara här och nu. I grupper om 3 turades man om att vara hundtränare och övriga två förde logg och formulerade kriterier till nästa träningsakt. Man fick träna sig att formulera tydliga, konkreta kriterier så att hundtränaren för stunden visste precis hur hon skulle arrangera situationen och vad hon skulle klicka för.

Även när man sedan tränar egen hund finns det en stor poäng i att formulera sina kriterier och föra sin logg på ett sådant sätt att en annan person när som helst kan ta över träningen och slutföra den. Inte för att det är tanken, utan för att det blir mycket lättare för oss själva att driva träningen framåt när vi inte överskattar vår egen förmåga att hålla allt i huvudet mellan träningspassen!Den valda övningen för dagen blev Håll fast skalad banan i 5 sekunder, eftersom det är något mina hundar aldrig provat tidigare.


Exempel på kriterier kunde då vara:


Sitta och inom 3 sek. titta på banan som tas fram bakom ryggeneller


Inom 3 sek Gripa banan med skal som presenteras 2 cm från nosen, och hålla fast 2 sekunder.Eller


Inom 3 sek Gripa banan med en del av skalet borttaget, som presenteras 2 cm från nosen med fruktköttet uppåt, och hålla fast 3 sek.För att en repetition ska bokföras som lyckad i loggen krävs att:

  • Hunden presterar i förhållande till kriteriet eller bättre
  • Inom den definierade latenstiden
  • Föraren klickar/förstärker precist
  • hunden tar emot förstärkaren


Om något av ovanstående felar blir det en nolla i loggen!

I loggen räknar man ut lyckande grad i % och målsättningen är att hålla sig så nära 80%regeln som möjligt.

Under träffen hade vi dock många värdefulla diskussioner i grupperna kring att inte bli slav under 80% regeln. Ibland kan man behöva fler än 5-10 repetitioner på sig för att utvärdera ett träningsupplägg. Man kan ibland välja att jobba med samma kriterienivå i flera träningsakter, trots att man ligger under 80 %. Då blir träningsloggen än mer värdefull för att visa om man har en ökning av lyckandeprocenten eller inte. Om vi lyckas förstärka det beteende vi är ute efter bör det ju synas att vi faktiskt får mer och mer av den varan, även om utveckling kanske går från 50% till 60% till 75%!

Utan loggföring blir det omöjligt att korrekt utvärdera en sådan strategi då vi ofelbart kommer att antingen överskatta förekomsten av sådant vi önskar oss (ingångarna har nog blivit lite bättre i alla fall...) eller underskatta minskning av oönskade beteenden (näe, han gnäller fortfarande i fria följet....)


Framgång är ren statistik!


Av Maria - 18 maj 2008 20:36...är ganska påklätt kan man säga. När hästarna äntligen var invanda på grönt, avmaskade och skulle släppas ut i sommarhagarna var det dags att dra på långkalsingarna igen.


 


Men det går utmärk att äta även i klänning, tycker Boogie. Till och med bättre, det tar ju längre tid för matte att upptäcka hur rund och fin magen blir därunder!

Vi får nog köpa en ny sadelgjord till hoppsadeln, en sommarstorlek!Ebba och Moa har ägnat helgen åt att väcka Boogies hoppglädje genom att låta henne jaga Claudia över små enkla hinder både på banan och i skogen. Det verkar fungera! Boogie börjar bli riktigt het på hinder!


Tyvärr lyckades inte jag hitta nån bra inställning på kameran i skogsmörkret! Det blev bara sudd! Skulle haft filmkamera istället! En helt underbar stund var skogen fylld av glada barnskratt, frustande hästar och spralliga lagotto som hoppade med över stock och sten som yra popcorn. Fullständigt livsfarligt kanske, men så där totalt idylliskt som man bara trodde att det blev i ponnyböckerna när man själv var liten. 


Jag fick låna hästen själv en stund också och hade jättekul med några trailbommar, koner, en påse äpplen och en pigg, glad och arbetsvillig häst.

Jag är ju inte så bra på avstånd mellan bommarna och hade nog krånglat till det lite för hästen, men det löste Boogie alldeles själv! Istället för att bromsa  så kunde Boogie nu faktiskt liksom korta sig utan att bryta av. Dessutom har det blivit sån kvalitetsskillnad på högergaloppen de senaste veckorna!

Tack Anki, för ditt suveräna arbete med vår häst!


Av Maria - 13 maj 2008 22:43


Våra underbara träningspartners!


Hannibal


Tia


Sudden


Kaiser


Ciwi


 

Viktor

Av Maria - 11 maj 2008 23:05

Efter några lata dagar (njaee...) med tjocka släkten på Kolmården, har nu hushållets fyrbenta medlemmar samlats in från hundpensionat och kattvakter. Jag packar som bäst inför 2 heldagar med TRÄNARutbildningens vardagsgrupp samt kursstart på Tävlingslydnad steg 2, Valpkurs och Introduktionskurs. 3 fullmatade arbetsdagar med andra ord och därmed inget bloggande!


Under tiden rekommenderar jag varmt detta inlägg av Jenny W kring val av träningsmetod!

Av Maria - 7 maj 2008 22:07


Idag har vi avslutat vårens Klickerträning och lugnande signaler.

Det var lite för arbetsintensivt för att jag skulle hinna fota också. Synd, för vi gör en hel del roliga övningar på den här kursen!

Kelpien Raskens skulle t ex.  öva sig på att stå ut med trängda lägen. Vi började med att gå alldeles för nära honom, kliva över honom, snubbla på hans svans osv. Sedan plockade vi ut Stella som fick gå på honom och lägga sig bredvid honom och till slut på hans svans. Raskens stod ut med alltihopa, även om matte kände hans ökade stressnivå när han klippte efter godbitarna. Stella, ja hon stod ut hon med! Tycker inte alls att det är konstigt när jag kommenderar henne att lägga sig en vilt främmande hund.  Hon är den optimala arbetskompisen på dessa kurser. Lugnt neutral i förhållande till andra hundar, och med ett tydligt kroppsspråk som signalerar fred och ointresse.

Jag skulle faktiskt behöva lära henne nosa på hundar på kommando för att kunna höja svårighetsgraden för kurshundarna.

Undrar om hon kommer att begära löneförhöjning då?Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar

Följ bloggen

Följ Cowgirl up! med Blogkeen
Följ Cowgirl up! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se