Direktlänk till inlägg 21 maj 2008

Artikeln om burlekar från Canis i fjol

Av Maria - 21 maj 2008 00:12

BUR-LEKEN 

Utveckla motivation och självbehärskning med buren som hjälpmedel.


 


Målsättning med klickerträning och andra belöningsbaserade metoder är att få en hund som älskar att träna, som kreativt bjuder oss beteenden att belöna, och som snabbt lär sig vad vilka beteenden som lönar sig. Vägen dit är inte alltid så enkel som det kan tyckas i läroböckerna! Hur får vi styrning på överflödet av beteenden hos hunden som provar ALLT för att få vara med och träna? Hur motiverar vi hunden som tycker att dofterna i backen eller åsynen av hundkompisarna är minst lika intressanta som våra köttbitar och snörbollar?

På kurs för kanadensiska hundtränaren Susan Garrett i Malmö i april i fjol presenterades kreativa förslag.

 

Bur-Leken handlar inte om att hunden ska förvaras i bur dygnet runt för att på så sätt bli motiverad till arbete. Istället handlar det om strukturerad träning i syfte att få en hund som jobbar med hög motivation samtidigt som den lär sig självbehärskning och stadga. På köpet får man en hund som älskar att vara i sin bur och som lugnt kan koppla av där i väntan på nya arbetsuppgifter. Det är något som alla aktiva hundförare har stor glädje och nytta av, oavsett vilken gren man ägnar sig åt. För agilityhunden innebär burleken dessutom nyttig träning inför startlinjen och förmågan att hitta tunnelöppningar från alla vinklar.


 Målsättningen med Bur-leken är en hund som själv väljer att ligga kvar i sin öppna bur i väntan på inbjudan från tränaren att komma ut och jobba, som jobbar med hög intensitet och motivation, och som glatt väljer att återvända till den öppna buren när det är dags för paus. 


Träningen bygger på att låta hunden göra egna val. Som hundtränare är det din uppgift att se till att de val du vill att hunden ska göra får ett stort värde för hunden, dvs. att de blir rikligt belönade. Du måste också se till att andra val hunden gör, inte ger utdelning. Det gäller alltså att kontrollera hundens möjligheter till självbelönande aktiviteter.

 

För att Bur-leken ska bli en effektiv träningsmetod måste du hålla dig till följande regler:

  • Inga fysiska eller verbala tillrättavisningar av hunden får förekomma
  • Hunden får inte lockas eller luras att utföra beteenden, den måste själv få välja.
 Nödvändig utrustning
  • En hundbur i lämplig storlek. Hunden ska kunna stå, sitta och ligga obehindrat i den. En bur i metall eller plast/metall rekommenderas vid inlärningen, då tygburens öppning blir svår att hantera i de inledande övningarna.
  • Överdrag som vid behov täcker hela buren. Ett lakan fungerar bra.
  • Gott godis i riklig mängd.
  • Kampleksaker och några bollar behövs också.
  

Träningen kan beskrivas i sex faser:

 

Fas 1

Gör buren till ett attraktivt ställe att vara på.

In i buren

Om din hund inte frivilligt eller på vänligt kommando går in i buren, får du börja med att forma fram beteendet: gå in i buren. Du kan välja att frishejpa fram beteendet genom att placera dig, buren och hunden på ett ostört ställe och klicka och belöna varje rörelse i rätt riktning. Om din hund kan någon form av tass- eller nostarget så kan du istället använda det för att få hunden att gå in i buren. Ytterligare en variant är att göra en hundfilt till target för hunden och sedan flytta den allt längre in i buren. Ett vanligt misstag vid alla varianterna är att man först klickar för en position och sedan försöker använda belöningen för att locka/lura hunden ännu lite längre in i buren, i tron om att inlärningen ska gå snabbare. Många hundar reagerar då tvärtom och blir allt mer tveksamma eftersom varje klick/eller belöningsord leder till att de måste göra ännu mer av det svåra för att komma åt belöningen. Placera istället belöningen precis där hunden står när du markerade beteendet, eller belöna hos dig så att hunden får börja om från början för nästa markering.


 Värdeladda buren

När hunden med lätthet traskar in i buren kan du gå vidare till nästa steg, att bygga upp ett stort värde för att vara i buren. För att detta ska gå smidigt behöver du planera din egen motorik! Se till att ha en större mängd riktigt gott godis på ett lätt åtkomligt ställe. Täck över buren med överdraget, så att bara fronten är avtäckt. Om burdörren har gångjärnen på höger sida ska du använda höger hand att öppna med och vänster hand att belöna med (och vice versa).


 


A) Placera dig på knä framför buröppningen. Ta en godbit i ena handen, öppna dörren med den andra. Sträck in belöningshanden långt in i buren och belöna hunden långt in och högt upp i buren.  Skulle hunden välja att försöka gå ut ur buren så är du placerad så att detta inte lyckas. Istället stänger du igen burdörren. Öppna igen och belöna långt in, högt upp. Stäng, ta bort handen. Sätt dit handen, öppna, belöna långt in, högt upp. Upprepa minst 10 gånger. Ta en paus, gå därifrån, låt hunden vara kvar i buren.

 

B) Har du en hund som nu sätter igång att leva rövare i buren fäller du ner överdraget så att hela buren är täckt. Hunden ska inte se ut åt något håll. Stålsätt dig och gå inte tillbaka så länge hunden låter eller ruskar galler. Tänk på att all uppmärksamhet, även negativ sådan, kan förstärka beteendet att leva om i buren. Att skälla, yla eller strimla filten i stycken fick dig ju att komma tillbaka, strunt samma om du ryter och hotar!

När hunden lugnat sig går du tillbaka och fäller upp överdraget så hunden kan se ut genom fronten igen. Kan hunden fortsätta hålla sig lugn kan du släppa in en godbit genom gallret till den. Se upp med din timing här så att du inte skapar beteendekedjor där hunden först skäller några skall för att sedan tystna och bli belönad. Belöna fortsatt tystnad eller längre tystnader om du upptäcker att du fastnat i ett mönster. När hunden är fortsatt lugn kör du ca 10 repetitioner till på värdeladdningen, enligt A ovan.

 

C) Din belöningsplacering borde nu ha lett till att hunden förväntar sig belöningen högt och långt bak. Om din hund inte redan nu sitter när du belönar, kan du börja hålla kvar godbiten i handen långt inne i buren, och vänta in ett sitt från hunden innan du släpper ifrån dig godbiten. Upprepa 10 gånger, ta en paus och gå därifrån.

 

Blir det livat i buren igen, åker överdraget ner över fronten till dess att det är lugnt igen. Första förstärkningen för att vara lugn är att överdraget åker upp. Förstärkning för att hålla sig lugn med överdraget uppe är att du kommer och kör några repetitioner till på värdeladdningen.

 

Fas 2

Hundens val

Nu vill du att hunden ska sitta när du öppnar dörren. Lägg handen på dörrens öppningsmekanism och vänta. Om hunden bjuder på ett sitt öppnar du och belönar långt in, högt upp. Stäng igen, upprepa minst 10 gånger. Nu måste hunden sätta sig för att få dig att öppna. Använd inte kommando, vänta tills hunden själv väljer att sätta sig för att få dig att öppna och belöna. Din hand på burdörren blir nu signal för att sätta sig. (Om detta är mycket svårt för hunden får du upprepa övningarna i fas 1 C till dess att hunden bjuder på sitt självmant. )

Fr.o.m nu håller du i alla lägen på kriteriet att hunden ska sitta, för att du ska öppna en burdörr! Det gäller även i övriga vardagslivet, hundgården, bilen osv.

 

Fas 3

Testa värdeladdningen 

A) Finner hunden ett värde i att stanna i buren? Öppna burdörren, vänta lite och se. Väljer hunden att sitta kvar? In med handen och belöna! Rör sig hunden? Stäng dörren! Prova igen. Sitter hunden nu kvar belönar du. Rör den sig igen talar det om för dig att du måste göra hålla position i buren till ett mer attraktivt val. Gör ytterligare 10 repetitioner av fas 1 C, kanske med ännu godare godis.

 

B) När hunden håller sin position ökar du gradvis tiden den ska sitta kvar med öppen dörr innan du belönar. Din strategiska placering med handen på dörren gör det enkelt för dig att lugnt stänga om hunden gör ett felaktigt val. Får du stänga två gånger i följd vet du att du har haft för bråttom och måste tillbaka till värdeladdningen igen.

 

C) När hunden kan sitta 10 sek med öppen dörr utan att bryta sin sittposition sätter du på kopplet. I det läget far många hundar ut genom buröppningen, så var påpasslig med din kroppsplacering så att hunden inte lyckas med det. Stäng lugnt dörren, låt kopplet sitta kvar på. Handen på burdörren, hunden sätter sig, öppna och belöna. Upprepa några gånger. Börja sedan att försiktigt dra lite i kopplet. Belöna att hunden sitter kvar. Öka för var gång till dess att hunden kan hålla sin sittposition trots att du försöker dra ut den ur buren. Gå sedan vidare till att ställa dig upp. Här får många hundar igen för sig att det betyder ut, så var beredd med burdörren om hunden bryter sin position! Belöna om hunden sitter kvar. Gå vidare till att plocka upp kopplet i handen, belöna om hunden sitter kvar. Jobba metodiskt till dess att du kan stå upp och dra i kopplet utan att hunden bryter sin sittposition.

 

D) När hunden kan sitta kvar med öppen dörr trots att du står upp, kan du även lägga på andra störningar utanför buren. ”Tappa” godis på backen. Sitter hunden kvar, belöna inne i buren.

Rulla boll förbi buröppningen, belöna inne i buren. Locka med kamptrasan, belöna inne i buren. Annan hund går förbi, osv, osv. Du har nu fantastiska möjligheter att under full kontroll träna på att hålla position trots allahanda störningar! Gör hunden ett felaktigt val, dvs bryter position, så stängs dörren. Chansen till belöning uteblir, både från dig och från omgivningen. Får du stänga dörren 2 gånger i följd vet du att du har gjort det för svårt och får backa till en enklare nivå i minst 10 repetitioner.


 Dags för paus?

När du känner att det räcker med träning för idag, tar du ut hunden ur buren med en tydlig fri-signal. Undvik att använda hundens namn som fri-signal. Det finns en stor fördel i att kunna använda namnet som en uppmärksamhetssignal, utan att hunden bryter sin position. Namnet får hellre betyda ”pass på, nu kommer DIN instruktion”. Har du flera hundar är det väldigt praktiskt att kunna kommendera ”Tosca – vänta. Stella – kom ” utan att alla kommer farande och gör allt.

 

Nästa gång du tränar Bur-leken börjar du från början med fas 1 för att påminna om värdeladdningen men kan förmodligen raskare jobba igenom faserna till dit du var när du slutade förra gången.

 

Fas 4

Äntligen fri!

Nu har hunden fått minst 100 belöningar inne i buren. Han kan sitta kvar trots att du drar i kopplet, slänger godis på backen och studsar bollar runt omkring.

 

A) Rensa upp runt buren så att inget attraktivt finns inom koppellängds avstånd, inte ens vattenskålen. Ha kopplet på och bjud ut hunden ur buren med din fri-signal. Bli sedan helt passiv, håll hunden i halva kopplets längd och ställ dig riktad mot buren. Vänta max 5 sekunder. Väljer hunden att gå in i buren igen, belöna maximalt i buren. Väljer hunden istället att nosa i backen eller streta bort, ta hunden i halsbandet och håll den precis framför buröppningen. När den väljer att gå in, belönar du maximalt men notera också att du behöver gå tillbaka till värdeladdningen minst 10 repetitioner.

 

B) Varva sedan mellan att bjuda ut hunden ur buren, bli passiv och belöna när den går in igen och med att värdeladda i buren. Så fort hunden visar minsta tveksamhet till att gå in i buren och hellre söker efter annan stimulans, så vet du att du måste köra många fler värdeladdningar innan du bjuder ut hunden igen.

 

C) Du bör även varva med störningarna du jobbade med i fas 3 för att kvalitetssäkra att hunden verkligen sitter kvar till dess att den får signal om att komma ut. Träna även på att låta hunden bara vara i buren med dörren öppen, med dig eller en medhjälpare så pass i närheten att dörren stängs om hunden försöker gå ut. När hunden bara ska vara i buren på detta vis behöver den inte sitta utan kan själv välja position. Håll dock på kriteriet att samtliga kroppsdelar ska vara inne i buren för att dörren ska fortsätta vara öppen! Du eller en medhjälpare kan med jämna mellanrum belöna hunden i buren för att den sköter sig fint. Så småningom kan du våga dig allt längre bort.

 

Fas 5

Full fart!

Nu när vi har stadgan vill vi jobba lite mer med motivation och intensitet! Vi vill att hunden ska ha full fart in i buren, och full fart ut!

 

A) När hunden, så fort den kommit ut ur buren, söker sig tillbaka in, kan du börja öka avståndet till buren så att den får chans att springa in i buren. Du kan öka draget mot buren genom att hålla emot lite i halsbandet och sedan släppa iväg. Man kan variera vinkeln mot buren gradvis så att hunden så småningom söker sig i full fart mot buröppningen även om du släpper hunden bakom buren.

 

B) Variera med att bjuda ut hunden ur buren och belöna att den kommer till dig med intensiv lek. Bli passiv, stoppa undan leksaken. När hunden springer tillbaka till buren belönar du genom att bjuda ut den igen. För att få dig att fortsätta leken måste hunden alltså springa in i buren igen, och du belönar full fart in i buren med chansen att få komma ut igen.

 

C) Lägg signal på beteendet att springa till buren. Säg ditt valda kommando precis när hunden sticker till buren ett tiotal gånger. Säg det sedan precis innan du släpper iväg hunden till buren. Du kan sedan skicka hunden till buren när den behöver paus i träningen eller när du behöver göra något annat.

 

Fas 6

Hela paketet!

Grattis! Nu har du en hund som själv väljer att ligga lugnt och fint i sin bur med öppen dörr i väntan på att få jobba med dig.  När du ber om det kommer den ut med hög motivation till arbete. När ni är klara för stunden springer den glatt tillbaka till sin viloplats för att vänta på nästa chans. 

Nu är det bara att införliva bur-leken i din övriga träning. Du har nu möjlighet att vid behov lyfta din hund med full farts racing eller varva ned den med passivitet och stadga, beroende på vad du ska träna på. Du kan skicka din hund på paus utan att den vare sig stressar upp sig eller deppar ihop. Din hund har dessutom fått för sig att snabbaste vägen till livets olika glädjeämnen tycks gå genom dig. Som bonus kan den också få vara med i större utsträckning när du tränar andra hundar, hjälper träningskompisar eller bara snackar strunt, genom privilegiet att, från första parkett i sin öppna bur, få följa vad som försiggår. Frihet under ansvar!


 


(När hunden väl lärt sig principen genom burleken brukar det också gå bra att överföra beteendet till en hundkorg eller filt, eller varför inte till bilen!)


Säkerhetstips

Satsa på en stabil bur av god kvalitet. En ståltrådsbur bör lindas med silvertejp eller liknande runt tröskeln så att hunden inte fastnar med någon klo mellan trådarna när du kör full fart in i och ut ur buren.



DjurskyddsaspekterI SBK’s skrift Hundägaren och lagen står följande:Allmänna råd till § 2 djurskyddslagen(meddelas av Jordbruksverket (L 103))Angående förvaring

Hundar och katter bör endast tillfälligt förvaras i bur och då ej längre än vad som är

nödvändigt med hänsyn till avsikten med åtgärden..  Att använda en bur som sovplats är dock tillåtet så länge dörren är öppen så hunden själv kanvälja när den vill vara där.

 
 
Johanna

Johanna

21 maj 2008 00:20

Tjohoo äntligen!!! Tack snälla Maria för att du la upp texten. Nu ska vi träna, träna, trääänaaa!

http://www.madaboutdogs.se

 
Ingen bild

Maria

21 maj 2008 10:33

Ååh! Tack, den här har jag längtat efter, å så dyker den upp här! Vad glad jag blir!!!

 
Ann-Louise

Ann-Louise

12 januari 2009 01:36

Aha.. va bra att du beskrev det så bra. (Jag måste bara tillstå att jag blev missledd av en kommentar om detta med termen burlek. När jag diskuterade "burförvaring".)

Finns det inte en risk att hunden ligger i ett "på-läge" även om inte det tar yttre uttryck. De yttre uttrycken lär man ju bort, men den inre stressen kanske inte syns så tydligt. Den ligger i ett redoläge och i belöningsförväntan, eller förväntan att komma ut antar jag?

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Maria Y

12 januari 2009 02:10

Jo, den risken finns ju. Fast om man tränar tillräckligt mycket (och förnuftigt) så kopplar de av till slut. Finns ju DS typ: matte tränar andra hunden - snart min tur, matte pratar med kursdeltagare - inte min tur på evigheter...
Hellre en hund som ligger ned tyst fast med lite startförväntan, än en som tomskäller i bilen i ett par timmar...
Tosca är mycket mer tillfreds i öpppen bur än i stängd bil. När hon ligger och sover i buren kan det ju knappast vara inre stress heller?


 
Susanna

Susanna

21 augusti 2010 14:50

Hej,
Jag håller på att lära min hund burleken nu, och jag hoppas det är OK att jag citerar denna artikeln med länk hit.. annars tar jag bort det.
Men, jag kom att tänka på en sak...

"Så fort hunden visar minsta tveksamhet till att gå in i buren och hellre söker efter annan stimulans, så vet du att du måste köra många fler värdeladdningar innan du bjuder ut hunden igen." - Skulle inte det kunna vara pga mental trötthet också? Inte bara att man gått för fort fram utan att man hållit på för länge helt enkelt. Min hund blev jättetrött av Fas1 plus ett pass värdeladdning, jag såg att det var dags att ta paus. Därför kom jag att tänka på att det kan vara bra att nämna att ovanstående "fel" även kan vara ett tecken på mental trötthet. Eller vad tror du?

http://test.annasuss.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Skapa flashcards