Direktlänk till inlägg 27 april 2008

KlickerTRÄNARutbildning helg 2 - söndag eftermiddag samt STRATEGISK BELÖNINGSPLACERING

Av Maria - 27 april 2008 10:27


Eftermiddagen var väldigt förstärkande för oss instruktörer då grupperna på mindre än en halvtimme satte upp kriterieplaner för 3 olika Grundfärdigheter och sedan gick ut och peppade och coachade varandra i effektiv klickerträning. Anna och jag kunde mest glida omkring och njuta!


Det jobbades parallellt med ligg på avstånd, hålla position i sitt samt gripa föremål från marken. En hund till varje uppgift, givetvis den i gruppen som behövde mest träning på just detta!


Tina höll dessutom på med EFIT så på hennes blogg är det väl risk för osmickrande bilder på instruktörerna!




Innan vi avslutade helgen diskuterade vi Strategisk belöningsplacering.

Om utifall någon var för trött för att anteckna så kommer här en repetition:


STRATEGISK BELÖNINGSPLACERING

Grundregeln i klickerträning är att det viktigaste är att klicka precist. Eftersom klicket fungerar som en "brygga" mellan beteende och belöning kanske man tror att HUR belöningen serveras inte har så stor betydelse? Men det är inte riktigt sant. Hunden stänger inte av hjärnan och slutar lära sig efter klicket. Hur belöningen presenteras kommer också att påverka beteendet vi jobbar med. Belöningsförväntan kan ibland vara till hjälp och ibland  ställa till det för oss! Alltså bör man effektivisera sin träning genom att också tänka på att använda belöningarna strategiskt.

Vad som är strategisk belöningsplacering beror helt och hållet på vad man tränar för stunden.


Vi skiljer på 4 olika strategier:


1: För att "dubbelförstärka" ett beteende

Det innebär att man klickar för beteendet och serverar belöningen så att hunden kan vara kvar i den positionen medan den tar emot belöningen. T ex när du tränar sitta kvar så belönar du hunden medan den fortsatt sitter.

Man förstärker då att hunden håller kvar samma position och undviker samtidigt att förstärka andra oförenliga beteenden som att hoppa ur position, t ex när du tränar fritt följ eller platsliggning.


Kvatro tränar på GF Bli sittande i 20 s


och Anna H belönar honom i position så han kan fortsätta bara sitta!


2:  För att se till att hunden är i rätt läge till nästa repetition

För att få flyt i träningen och snabb inlärning vill vi ha många repetitioner på kort tid utan trassel emellan. Då kan vi använda belöningen för att placera hunden i en position där den kan repetera det den nyss gjorde så fort den är klar med belöningen. T ex när vi vill träna snabba lägganden så vill vi ha många repetitioner i tät följd. Det är då mest strategiskt att belöna upp hunden ur position så att den snabbt kan göra om läggandet. Likaså när vi tränar tramp på tasstarget, så kan vi använda belöningen för att få bort hunden från mattan så att den kan göra om igen. Här kan vi dessutom använda belöningen för att rikta upp hunden så den har mattan i synfältet direkt när den är klar med belöningen.

Det blir alltså rena motsatsen till "dubbelförstärkning"!


Under leken kan Tina förflytta sig med Freddie så de är på rätt ställe när hon ber Freddie släppa trasan 


3: För att få hunden att förvänta sig belöningen i en viss riktning

När hunden förväntar sig belöningen från ett visst håll kommer det att påverka beteendet vi shapar, som kommer att "glida" i den riktningen. Det kan vi ibland ha nytta av (och ibland ger det oss enorma problem!)

Ex kan vara att ställa ut avståndsbelöning bakom hunden när vi tränar fjärrdirigering för att minska sannolikheten att hunden rör sig framåt, eller att kasta boll framför hunden på framförgående eller hopp över agilityhinder.

Gränsen mot locka/visa är luddig och man får passa sig för att hunden blir beroende av belöningsplacering för att kunna utföra beteendet.


 Malin ska lära Angie erbjuda ligg på 5 m avstånd. Status före träning: Angie lägger sig 10 cm från mattes fötter.


 Malin belönar varje läggande med kast lång bakom Angie. Belöningsförväntan och beteendeekonomi gör att Angie erbjuder läggande allt närmare belöningspunkten = allt längre från matte


Status efter träning: Angie kan erbjuda ligg på 2 m avstånd från Malins fötter = nöjd matte!


 

4: För att göra det lättare att sätta på nästa led i en kedja.

Belöningsförväntan i en speciell riktning kan göra det enklare att bygga på en kedja med ytterligare ett led. T ex att belöna hopp - sitt med belöning tillbaka hos föraren gör det lättare för hunden att bygga in återhoppet i kedjan.



Med god timing och god kriterieplanering är det fullt möjligt att få fram hög precision i beteenden, även med helt ostrategisk belöningsplacering. Men eftersom de beteende vi jobbar med påverkas av det som händer även efter klicket, på gott och ont, så är detta bra att känna till retningseffekterna av belöningarna. Det ger oss möjlighet att bli ännu effektivare tränare!

Börjar man försöka maskera dålig träning med belöningsplacering har man snart grävt sig en rejäl grop! Timing och kriterier kommer alltid att vara det viktigaste i träningen!


 
 
Malin

Malin

28 april 2008 11:37

Det ska vi självklart göra! :)

http://mangie.se

 
Anna H

Anna H

28 april 2008 13:15

Tack för i helgen! Kursträffarna ger verkligen en motivationskick, och en massa nyttig kunskap och färdigheter såklart. Kul med många bilder! :)

http://web.telia.com/~u25803499

 
Tina

Tina

28 april 2008 14:52

När fy vilken hemskt bild. Är det detta man kallar för positivt straff för att få bort beteendet, ta pinsamma bilder och publicera i bloggen ;-)
Tina igen

http://workinglabs.wordpress.com

 
Malin

Malin

28 april 2008 21:52

Håller med Tina. Visar upp min allra snyggaste pose ;)

http://mangie.se

 
Ingen bild

Maria Y

30 april 2008 01:22

Förstår inte vad ni gnäller om, tycker ni ser precis lika trevliga ut som vanligt! :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8 9 10 11 12 13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23 24
25
26 27
28 29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Skapa flashcards