Direktlänk till inlägg 26 april 2008

Think, Plan, Do!

Av Maria - 26 april 2008 23:57

Kriterier, loggföring och 80%-regeln var helgens tema för att hjälpa deltagarna att bli ännu effektivare tränare och uppnå pålitliga beteende.

Varje träningspass började således med planering och upprättande av en kriterieplan. I Kriterieplanen måste man först konkretisera sitt träningsmål.

Exakt hur ska det färdiga beteendet se ut? Du bör formulera ditt träningsmål så att du skulle kunna lämna över hunden till en annan tränare och få hunden tränad till det utförande du har beskrivit! Alltså bör i målet finnas med exakt VAD hunden ska göra, HUR den ska göra det,VAR den ska göra det  NÄR den ska göra det, och HUR LÄNGE!    


De allra flesta hundmänniskor tillhör kategorien "Doers" som gärna vill skrida till aktiv handling så fort som möjligt och köra lite "på känn". Man är inte van att formulera i ord,  konkreta sådana,  det man vill uppnå, och tycker att mycket är underförstått. Alltså knotades och stönades det en hel del runt borden vid den första gruppövningen i kriterieplanering.


När en grov kriterieplan var upprättad fick grupperna gå ut och träna efter planen, och genom att föra noggrann logg hålla reda på 80 % - regeln och när det är dags att höja resp. sänka kriterierna för att uppnå mesta möjliga felfria träning.

Genom att köra set om 5 repetitioner i taget kan man enkelt o snabbt räkna ut hur man ligger till. 4 lyckade repetitioner av 5 - dags att höja kriterierna lite, färre än 4 av 5 - dags att göra det lite lättare för hunden!


Första uppgiften var Grundfärdigheten Håll fast i 10 s.


Vissa av hundarna hade inte jobbat med denna grundfärdighet tidigare.

För Nelson planerade hans grupp ett första kriterium á la "It's your choice" där matte presenterar en godbit i ena handen och en pinne i den andra. Tanken var att Nelson skulle vara så sugen på godbiten att han skulle prova att ta tag i pinnen när det visade sig att man inte kunde ta godbiten (mattte skulle stänga handen om han försökte).


 


Efter ett antal repetitioner där Nelson bara satt och tittade (Om man helt oklickerskt skulle gissa vad som rörde sig i huvudet på Nelson tippar jag på - Doggie-ZEN!) kunde man konstatera att man inte var i närheten av 80 % och behövde revidera upplägget.


 


Nu provade man att bara presentera en pinne några cm framför hundens nos och klicka för minsta rörelse mot pinnen. Några få repetitioner senare hade man ett gripande.


Andra hundar var betydligt mer erfarna apportörer och deras förare jobbade med att generalisera beteendet till andra föremål.Kreativiteten hos det här gänget kan man inte klaga på! Varför begränsa sig till regelmässiga uppletande föremål när man kan jobba med pennor och bananer!


Först banan med skal på


Sedan gradvis allt mer skalad banan!


Bananapportering blev så populärt under helgen att närbutiken sålde slut på bananer!


Det kan kännas mycket att hålla reda på med klicker, godbitar och apportföremål! Camilla löser behovet av en extra hand genom att klicka med munnen!
 
ANNONS
 
Pia med Jezz

Pia med Jezz

28 april 2008 08:23

Hej och TACK för en rolig, trevlig och lärorik helg! Nu har vi ny träningsinspiration och ser redan fram emot nästa tema stimuluskontroll, som verkligen känns som ett område att lära sig mer om.

http://www.heldesjo.se

 
Camilla

Camilla

28 april 2008 10:02

Hej!

Tack för en givande helg och många bra träningstips. Nu har jag och Imma mycket arbete framför oss för att klara av nästa praktiska läxa. Dags att kavla upp ärmarna och sätta igång att jobba. :-)

Hälsa din kollega och ha det så bra båda två tills vi ses nästa gång.

http://www.freewebs.com/rastahunden

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Torsdag 8 nov 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - Tisdag 30 okt 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - Onsdag 13 juni 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - Onsdag 13 juni 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - Lördag 9 juni 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8 9 10 11 12 13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23 24
25
26 27
28 29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar

Följ bloggen

Följ Cowgirl up! med Blogkeen
Följ Cowgirl up! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se