Direktlänk till inlägg 18 mars 2008

Clinic med Manuela Witt del 1

Av Maria - 18 mars 2008 15:23

Helt galet roligt har vi haft !

Vi började med en privatlektion i fredags. Manuela var riktigt snäll men hittade snabbt våra svaga punkter...

Första "skället" fick jag för att jag började med att nedvärdera mig själv när jag skulle förklara vad jag ville ha hjälp med. "You are here to learn. If you were perfect, I'd be wasting my time!" 

Boogie ville inte alls flytta för höger skänkel så det blev lite pyssel med det. Massor av framdelsvändning och galoppfattning ut vändningen.

Harder! Harder! gastade Manuela och jag tyckte till slut att jag inte hade nån kraft alls kvar i benet. Blev då raskt överbevisad om att det inte var frågan om kraft utan om timing. Förstås! Ska man nu jobba med negativ förstärkning (flytta för tryck) så måste "hjälperna", dvs skänkel, sittben, tygel osv läggas dit och tas bort så systematiskt att det blir meningsfullt för hästen att bry sig om dem. Sitter man bara och dunkar på eller klämmer till utan att svara på det hästen bjuder tillbaka så finns ju inget annat för hästen att göra än att habituera till trycket och förhärdas.

Jag mäktade inte riktigt med att införa mitt belöningstänk här, utan red bara på enligt Überfrökens anvisningar, och det blev riktigt bra till slut.

Vid fikat senare framkom på annat sätt att jag sysslar med klickerträning av hundar och Manuela undrade förstås om jag även utsatte Boogie för detta.

Självklart hade hon massor av synpunkter på detta och en ganska intressant diskussion om vad som faktiskt påverkar beteende uppstod. Hon hade själv använt godisbelöning med gott resultat på osäkra och rädda hästar vid  t.ex bron i trail, men "tyckte inte om att göra det" Att hästen skulle få mat som belöning trodde hon skulle försämra dess prestation på sikt. Hon ville att hästen skulle jobba "med hjärtat" i stället och det skulle den inte göra om den fick mat som belöning.

En kul tjej att diskutera med var det i alla fall. Tänk om duktiga ryttare som Manuela och Anki, som verkligen har fantastisk timing i det dom gör till häst, och som är jätteskickliga på att dela upp övningar och sätta förnuftiga kriterier,  vågade testa mer konkret positiv förstärkning! Jag är helt övertygad om att de skulle kunna få ännu effektivare inlärning än vad de har i dag ! Mitt eget problem är min bristande ridkunskap. Jag vet ofta inte vad det är jag borde vilja lära hästen!

Men jag tror jag fick lite uppslag nu kring högergaloppen som jag ska testa att belöna fram så fort tillfälle gives!

Resten av fredag eftermiddag ägnades åt tvätt av häst och packning av tusen pinaler. Att åka på en veckas bruksläger med hundarna är rena barnleken i jämförelse!

 
 
Jana

Jana

18 mars 2008 17:20

Hästen ska jobba med hjärtat och hunden ska lyda för att lyda, inte för att få godis... Det har man väl aldrig hört någon gång. ;-) Men det är kanske svårt att byta metod när man har investerat årtionden i att lära sig någon annan metod som funkar faktiskt för en själv? Att just den metoden kan vara jättesvårt för "genomsnittsryttaren / -föraren" är väl en annan sak.

http://isgardsdjur.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards