Alla inlägg under januari 2008

Av Maria - 9 januari 2008 20:30


Mycket tid över helgerna har gått åt till antagningen till årets klickerTRÄNARutbildning. Vi har 18 platser, 12 på helgtid och 6 på dagtid, att fördela mellan drygt 60 sökande. Trycket på helgkursen har givetvis varit störst. När nu besked gått ut till antagna, reserver och till dem som inte erbjudits något alls, har det varit många samtal och mail från besvikna och rent av arga sökande.

Att inte bli vald är givetvis alltid känsligt, oavsett sammanhang.

För första gången sedan TRÄNARkurserna startade har vi haft många sökande som redan gått andra Canis-kurser. Tidigare fanns det ju inte så många Canis-avdelningar i Sverige, men nu har vi ju varit i gång ett tag och byggt upp en kundkrets som vet vad klickerträning är och som vet att det är så de vill träna. Eftersom KlickerTRÄNARkursen är tänkt som en fördjupningskurs och  verkligen kräver en helhjärtat satsning, så  har det varit självklart att prioritera sökande som redan är i gång och jobbar sina hundar enligt grundfärdighetssystemet. Då vet vi att man har mycket goda förutsättningar att lyckas med kursen.

Även om många är intresserade av klickerträning och vill lära sig mer verkar det fortfarande som många ser klickerträning som ett komplement till sin övriga träning eller som något man använder till vissa moment.

Det är väl det som Morten lite drastiskt driver med i sin krönika här. (Om du läser den, betänk att han är en fridens man som bara vill sätta lite fart på tankeverksamheten!)

Att ändra sitt eget beteende är det som tar längst tid. Ett år kan vara för kort. Det är därför som den tidigare 1-åriga  Klickerinstruktörsutbildningen delades upp i 2 moduler om 1 år vardera, där TRÄNARutbildningen utgör den första. När man själv väl mentalt accepterat och fått den egna kroppen att "lyda", då går det ganska enkelt att ändra hundens beteende. Så länge som man velar mellan olika metoder, då och då hemfaller åt hjälper eller t. o. m korrigeringar och bestraffningar, så hindrar man hundens utveckling mot att bli klickerklok, repetitionsklok, felklok, signalklok och kedjeklok.


Jag rekommenderar alla som verkligen vill bli klickertränare att läsa Lydighetstrening i teori og praksis. Det är ju sagt att den ska komma på svenska också, vilket år som helst nu :-)

Samt att gå någon av våra Grundfärdighetskurser och påbörja sin förändringsprocess.

Ibland uppfattas sådana rekommendationer som att Canis eller klickerträning skulle vara något religöst eller sektliknande. Jag förstår att man kan reagera mot termer som "äkta klickerträning". Vad det i själva verket handlar om är att klickerträning egentligen är ett himla slarvigt namn på "praktisk tillämpning av inlärningspsykologi och beteendeanalys". När man väl blivit fullt medveten om hur beteende påverkas, finns ingen väg tillbaka. Allt man gör med hunden blir till slut klickerträning, även om man inte har hållit i en klicker på flera veckor.

Jag kan inte förmå mig att visa med godbiten, när jag vet att det förstärker den passivitet jag inte ville ha. Jag kan inte med att skälla på hunden när jag vet att min timing är off och att jag kommer att bestraffa ett helt annat beteende än det jag var sur över, och dessutom få biverkningar som påverkar övrig träning.


Allt man gör med sina medmänniskor borde också vara "klickerträning", men där ställer sig tyvärr alltför ofta bristande ork och fantasi samt bristande impulskontroll i vägen. Det är egentligen absurt hur mycket tid man slösar bort på verkningslöst gnat och tjat!


Av Maria - 7 januari 2008 22:27

Boogie mår mycket bättre. Hon har inte hostat alls på flera dagar.

Enligt veterinären skulle hon vila 14 dagar, men fick gå med på promenad. Vi har fuskat lite i helgen och låtit Ebba sitta på Boogie när hon går promenad.


Vi har haft hand om stallet hela helgen själva, Ebba och jag. Bra mått på hur väluppfostrade hästar där är, när man kan ta hand om 12 stycken, varav flera unghästar, tillsammans med sin 11-årig. Jättekul, och ganska jobbigt! Ebba somnade på hallmattan med ytterkläderna på när vi kom hem igår!

Hundarna var svimfärdiga de med! Vet inte riktigt vad de blir så trötta av då det känns som om man inte hinner med dem alls. Men det är väl fullt upp bara att springa med och hålla koll på allt.


Antagningen till KlickerTRÄNARutbildningen är i princip klar. Jättekul att så många var intresserade och jättetrist att behöva göra så många besvikna...


Bilskrället klarade besiktningen ua. Hurra!




Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards