Direktlänk till inlägg 27 januari 2008

Om att ha kakan och att äta den

Av Maria - 27 januari 2008 15:19

Det var spännande att möta en grupp icke redan klickerfrälsta igen. Det senaste året har ju mitt fokus legat på att ta hand om alla som redan vet att de vill ägna sig åt klickerträning.

Jag är inte särskilt intresserad av att bedriva något frälsningsarbete. Jag vill hellre sakligt beskriva de inlärningspsykologiska  "grundlagarna" och så får folk själva ta ställning till om de vill bedriva effektiv djurträning baserad på vetenskapliga fakta eller fortsätta träna efter tro, skrock och tradition.

Oavsett val av träningsmetod anser jag att någon som kallar sig hundinstruktör ska ha goda kunskaper vad som ligger i begrepp som "opererant inlärning", "posititiv förstärkning" och "betingad förstärkare". Om man som instruktör inte kan göra en enkel beteendeanalys, har jag svårt att se att man skulle ha särskilt goda chanser att effektivt påverka de beteenden man är ute efter att förändra.

Egentligen är det helt galet att träningsformen heter Klickerträning. Det blir ett sådant väldigt fokus på den lilla dosan. Många av lördagens frågor handlade följaktligen om huruvida man kan  ha flera klickers till samma hund, hur flera hundar ska kunna träna nära varandra utan att distraheras av varandras klick, huruvida vissa hundraser trivs bättre med klickljudet osv. Nån hade varit på kurs och hört att man måste ha ett särskilt godis som bara serverades i samband med klicket. Att man kunde belöna med boll, kamplek och t om luktfläckar efter klick var helt klart nya tankegångar för de flesta.


Något som alltid väcker visst motstånd är när jag säger att klickerträning aldrig kan användas till sin fulla potential när det används som ett komplement till andra träningsmetoder. Många ser klickerträning som ett sätt att lösa ett visst problem eller som en möjlighet för tävlingsförare att fila på precision i vissa moment. Eller som något man använder under "inlärning". Självklart kan man ha viss nytta av att använda klicker på det sättet. Säkert kan det bli mer tydligt för djuret vad som leder till belöning om du klickar istället för att babbla långa ramsor med uppmuntrande ord. MEN -

  • Tränar du även med hjälper/locka/lura så förstärker du ofelbart ett passivt förhållningssätt hos hunden.
  • Tränar du med korrigeringar så kommer du att dras med biverkningar som passivitet, rädsla för misstag och framförallt förlora informationsvärdet i utebliven belöning.

Det kommer att inverka på effektiviteten i din klickerträning!

Någon sa: "Men jag vill kunna använda NEJ till min hund!"

Absolut, var och en gör sina egna träningsval. Men inte ens i hundträning kan man räkna med att både ha kakan och äta den. De val man gör får konsekvenser.


Att få ihop klickerträningens grundteser med vardagslydnad är tydligen en större utmaning än att tänka "klickerskt" när det gäller tävlingslydnad.

Många av de frågorna handlar om hur man ska lyckas ligga steget före och belöna rätt beteende när man inte har kontroll över omgivningen.

I den här gruppen var det också flera som oroade sig över att konceptet "förstärka rätt beteende" skulle orsaka stress hos hunden. Någon trodde också att det skulle kunna leda till inlärd hjälplöshet! Tyvärr dök dessa frågor upp när David kom in och sa att vi måste bryta tidigare pga av stormen i Småland, så jag hade lite svårt att ge utförliga svar och packa ned utrustning samtidigt.

Stress uppstår när tillvaron är oförutsägbar och individen upplever ringa möjlighet att själv påverka omgivningen. Att uppleva att vissa beteenden konsekvent leder till fördelar (mat, uppmärksamhet, underhållning etc) och att andra beteenden konskevent inte ger utdelning alls, kan omöjligt leda till stress. Oförutsägbart utfall av beteenden däremot kan leda till frustration och stress, oavsett träningsmetod.

Vad gäller inlärd hjälplöshet är det något som uppstår när individen upplever total oförmåga att påverka miljön. En klickertränad hund är raka motsatsen, den vet precis hur den ska få oss att klicka!

 
 
Helena

Helena

28 januari 2008 19:18

Problemet med att ha kontroll på omgivningen i vardagssituationer är ju detsamma oavsett om man klickertränar eller inte - skillnaden som jag ser det är att det blir tydligare för en själv när man inte har utdelning av straff som möjlig "lösning" att det är just där problemet ligger.

Förutom ett fåtal tränare som är skickliga nog att både tajma sina bestraffningar *och* kontrollera omgivningen så delar de flesta hundägare ut straff på straff på straff utan att det har den önskade effekten på hundens beteende (annat än just för stunden). Vad håller man på med då? Lurar sig själv att man håller på med effektiv hundträning?

http://bordertass.wordpress.com

 
Ingen bild

Maria Y

28 januari 2008 20:23

Väl formulerat, Helena!
Dessutom anser många att hunden "mår bra" av att få de gränser ett "nej" innebär.
Även om man då tydligen måste påminna om denna gräns stup i ett eftersom man inte ids lära hunden vad som förväntas av den istället.

 
Fanny

Fanny

30 januari 2008 14:30

Väldigt bra skrivet Maria!

http://www.klickerklok.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 8 november 2018 15:28

    Det här har vi ju gjort några gånger i år. Kommit fram till fas Uppsittning i igångsättningen. Pirrigt som attan. Inte för vad Boogie ska göra (det där ofrivilliga ryttartappet var en ren olyckshändelse, så det så...Ingens fel...utom möjlige...

Av Maria - 30 oktober 2018 11:19

Det blev mycket mer än 60 dagars rehab. Det blev nya utredningar, nya behandlingar, nya igångsättningar, nya bakslag och ännu mer utredning och behandling. Nu är det nog färdigutrett och färdigbehandlat och vi är inne i en väldigt varsam och långsam ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - 13 juni 2018 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - 9 juni 2018 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Skapa flashcards