Direktlänk till inlägg 21 januari 2008

Mer om helgens kurs!

Av Maria - 21 januari 2008 18:18

Nu är vårterminens kursprogram ordentligt uppdaterat.

Helgens kurs i Avancerad klickerträning var så vansinnigt rolig att hålla, att jag genast petade in en till sådan i juni. Nu utökad till 3 dagar för att verkligen hinna igenom övningarna. Fram för allt diskrimineringsövningen tar lite tid att få till när man inte gjort det förut. Tanken med övningarna på denna kurs är att göra tränaren uppmärksam på viktiga färdigheter och tekniker, inte egentligen att lära hundarna något. Men det är ju förstärkande för oss tränare att få känna att vi blir klara med själva uppgiften, så jag tror kursen vinner på en dag till, även om den då förstås blir lite dyrare.

I diskrimineringsövningen ska man alltså lära sin hund att markera ett visst av tre föremål, med tass, nos, sitt eller ligg. Hunden ska hålla markeringspositionen i minst 5 sek. I övningen får tränaren fram för allt träna på sina egna tekniska färdigheter och förnuftig kriteriesättning.

Många som hållit på ett tag har blivit duktiga på att få fram beteenden, men får en större utmaning när de ska få hunden att göra samma sak, dvs hålla position en längre stund. Man får ofrivillliga kedjor,  variationer och lite annat smått och gott att hantera under resans gång!

Medvetenhet om 80% regeln, noggrann loggföring och fint teamwork i arbetsgrupperna ledde arbetet framåt.

Under dag 2 jobbade vi med stimuluskontroll. Det var då maskeringarna åkte på. Hundar är ju inte alls verbala varelser på det sättet vi gärna vill tro. Vi har själva dessutom långt mycket mer kroppspråk än vi anar. Detta förvirrar ofta både hundarna och oss själva, då vi tror de lyssnar på vad vi säger och de tror de ska följa kroppssignaler (som vi inte ens vet om att vi givit).

Så här begränsade vi förarens möjlighet att skicka ofrivilliga kroppsignaler genom att staga upp kroppen med en bakåtvänd stol och täcka för ansiktet med scarf och solbrillor.

Jisses, vilka härliga kursdeltagare jag har som ställer upp på allt tok!

Sedan avslutade vi med ett pass baklängeskedjning också.


Har du tänkt färdigt snart Matte, så man får komma ut och jobba igen? undrar Viktor


 
ANNONS
 
Alexandra

Alexandra

21 januari 2008 18:50

söt hund :D

http://lolabrin.blogg.se

 
Ingen bild

ari

22 januari 2008 17:57

Tack för förklaringen! Ni gjorde precis det jag misstänkte..;-)) Vad kul ni har! ( avundsjuk, vill också gå klickerkurs igen..)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 13 juni 22:41


Idag har jag suttit på Boogie för första gången på bra länge. Det var ju tydligen väldigt viktigt att just rida, tyckte veterinären. Vi skrittade våra öppnor och slutor i alla väderstreck i barbackapadden. Det var mysigt men lite småsömnigt på ...

Av Maria - Onsdag 13 juni 22:36


Powerwalk på rakbanan med härligt underlag. Medföljande pleasurehäst hälsar att han HATAR att promenera i kossehästtempo. Han får småjogga och det är jobbigt ju... ...

Av Maria - Lördag 9 juni 09:59

Vi har knögglat med en hälta som kommit och gått under några månader. Vi har också haft turen att få den utredd av en veterinär som känns väldigt ?modern? i sitt förhållningssätt både i hästhanteringen och det medicinska. Så Boogie har fått gå ute på...

Av Maria - Måndag 26 mars 21:28

När en bloggar så sällan går det inte att skriva ikapp. Jag börjar mitt i i stället. I helgen var jag på seminariet Lugnande signaler och Emotioner hos häst med Rachaël Draaisma och Rachel Bedingfield. Lyxigt nog på hemmaplan i Knivsta kommun! ...

Av Maria - Tisdag 13 feb 21:34


    Jag är ju sämre än sämst på att åstadkomma filmning av träningspass. Men i den eminenta FB-gruppen Horse Charming så pågår en utmaning att filma tre specifika beteenden som är inlärda force free, dvs utan tvång, alltså med positiv förstärkn...

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar

Följ bloggen

Följ Cowgirl up! med Blogkeen
Följ Cowgirl up! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se