Alla inlägg under september 2007

Av Maria - 18 september 2007 15:19

Av Maria - 17 september 2007 14:47

Det började redan i fredags. Fredagmorgon = konditionsträning för Boogie, och denna gång skulle även hundarna få hänga med. KUUUL! tyckte Boogie, och för första gången funderande jag några sekunder över om det verkligen skulle gå att stoppa henne, om jag ville. Det gjorde det, men pigg var hon, helt klart! Hundarna höll sig 25 bakom, de gillade inte att det sprutade grus på dem....


På lördagen var det Ebbas tur att rida, så hon hängde med Moa och Camilla. Det blev blandade galopper på vallen, eftersom Boogie tappat en sko fram. (Bara en sån sak! I somras när hon tappat en framsko ansåg hon sig vara helt och hållet halt) Jag vågade inte titta så noga, utan fokuserade på spårträning med hundarna. I ögonvrån såg jag dock Moa och Ebba fara runt i alla väderstreck medan Camilla på Mocca såg ut att försöka valla ihop dem. Alla kom hem, fortfarande kvar i sadlarna, och Ebba var alldeles uppspelt. Boogie hade varit väldigt pigg och försökt köra om Claudia i innerkurvorna.


På söndagen tyckte jag det var min tur. Jag måste ju få nån chans att öva lite på det Anki försöker lära ut. Jag hade ambitionen att kombinera Ankis upplägg för galoppfattningarna med belöning från hästryggen, så fickorna var fullmatade med äpplen. På vallen stod en trafikkon som såg farlig ut tyckte Boogie, så vi började med multarget på den. Inga problem!

Sedan blev det väldigt frisk trav, inga problem med framåtbjudningen här. Så småningom gick vi över till galoppfattningarna och direkt sprack klickerträningsupplägget. Boogie tyckte nämligen att det var läge att i hög fart satsa hemåt. Jag hade fullt schå att något så när behålla sits och centrering och fortsätta placera hästen där jag ville ha den. Att avbryta för belöningar blev överkurs för mig som ryttare, även om det kanske hade gett snabbare resultat i själva lydnaden. Nu blev det mer traditionell "du ska banne mig åt det hålll jag bestämt" ! Men jag är i alla fall nöjd med att jag bibehöll mitt eget lugn, inte kröp ihop alltför mycket framåt, utan lyckades sitta ungefär där jag borde, stänga yttersidan istället för att panikhala på insidan, och att jag faktiskt vågade pusha på FRAMÅTdit JAG ville, istället för att bara bromsa och knipa. Så efter några rundor på ängen gick det att styra dit jag ville utan utbrytningsförsök. Frisk och fräsch galopp med ett och annat ystert extra språng!


Bus-Boogie är ett steg i rätt riktning. Finns det framåtbjudning, så finns det något att jobba med.  Motståndet mot att bege sig till arbetsplatsen, ridbanan, är borta. Hon vill vara med! Om hon till och med skojar till det lite med ett krumsprång, så har vi kommit långt.


PS. Hon såg sååå fin ut idag när Anki red, men då låg kameran hemma på laddning!



Av Maria - 13 september 2007 21:39

De far inte alltid runt som skållade troll, mina luddetussar. De kan softa och sova också, under förutsättning att de fått rimlig mängd aktivering under de senaste dagarna och att inget annat är på gång. Då kan de faktiskt snarka två dagar i sträck medan matte gör administrativa saker.

Bekvämt ska det vara förstås. Bonnhunden som bor ute i hemlandet måste som nysvensk ha mjuka dynor och helst kudde för att sova riktigt gott.

På den tredje dagen uppstår de ur dvalan och börjar möblera om huset. Tosca tömmer metodiskt alla väskor och plockar ur alla mina plastbackar med kursmaterial. Stella går stenhårt in för servicehundrollen och smäller igen skåpluckor och lådor i hela huset, samt plockar upp allt den slarviga familjen drällt omkring sig och lägger det i mitt knä. Dessutom joggar hon på ett högst enerverande sätt mellan rummen. Då är det dags att lägga bokföring och annat trams åt sidan igen.

Av Maria - 12 september 2007 00:31

På onsdagar har vi Grundfärdighetskurs med tävlingsinriktning - del 1 och 2.

Ettorna jobbade med Hålla position samt Galopp mot förare. Tvåorna fick prova klossarbete för att öva upp bakdelskontrollen, och sedan jobbade vi med Håll fast.


På bilderna syns Maria med lagotton Toldo och Siiri med portugisen Aqua, samt Eva och Emma från Tierp som stärker sig med lite kaffe innan kurstart.

Av Maria - 12 september 2007 00:03

Idag var det första gången jag red ut på Boogie och lärt hundarna följa med, lösa, utan assistent till fots.

Hundarna, speciellt Tosca, var lite brydda över min nya placering, 1,5 m upp i luften. Men de lyssnade fint på mina kommandon, så det blev en fin liten tur i skogen. Enda plumpen i protokollet var när vi mötte en liten farbror. Boogie frös fast i backen och bara stirrade. Jag fick henne inte ett steg famåt. Jag försökte få farbrorn att heja och prata, men han knallade bara på rakt mot oss. Boogie stod i alla fall stilla, men jag tror den lite spända situationen påverkade Tosca, som skällde lite mot den stackars farborn när han gick förbi oss. Farbrorn reagerade inte på det heller, och jag fick senare veta att han varken hör eller ser nåt vidare.

För övrigt traskade både häst och hund som de skulle och vi övade på flera Ur vägen. Hundarna var lite sena att reagera på riktningen jag visar med armen de första gångerna, men det blev allt bättre.

Boogie gillar helt klart att ha hundarna runt sig. Hon rör sig mer avspänt, ungefär som när man rider ut med andra hästar. När hundarna drog i väg lite långt i skogen blev hon lite mer ivrig på steget själv, vilket jag tolkade som lite oro.

På väg hem testade vi först lite trav och en kort galopp. Det gillade Stella, som snabbt la sig i tävlingsläge precis bredvid och bara  ökade, precis som när vi cyklar.

När vi kom tillbaka var det dags för min lektion för Anki, så då fick hundarna hoppa in i bilen igen. Boogie var med in med mulen i bakluckan och kollade vart de tog vägen.

Av Maria - 11 september 2007 23:28

Tisdagar har vi först valpkurs, sedan allmänlydnad. Jag är klar till 21, så det brukar finnas lite ork för egen träning kvar. Däremot är det sällan rätt aktivitetsnivå på mina hundar när de suttit i bilen och tittat på två kurser först. Ikväll tänkte jag därför bara "aktivering", inte "prestation". Det blir nämligen snabbt aversivt för mig själv när jag har som målsättning att åstadkomma något, och hundarna är övertända, piper, hoppar och far.

 Stella fick komma ut först. Lite fritt följ med vänstersvängar funkade finemang. Klossträningen hade förbättrat schvunget i bakdelen. Helt om marsch kraschade totalt när Stella försökte backa runt mig istället för att följa med runt. När jag felade blev hon lite stirrig, och backade ännu mer. Här var det nog också klossträningen som spökade på nåt vis, men det löste sig när jag  gjorde allt i slowmotion och faktiskt lockade med henne runt ett par gånger för att få komma åt att förstärka rätt beteende. Sedan funkade det som vanligt igen.

Efter det körde jag lite fjärr på ca 7 meter, men upptäckte raskt att hon går framåt upp i stå. Plockade ur det och filade lite på nära håll. Efter ett tag bestämde jag mig för att ta med det hem och öva inne istället i bättre belysning för att vara säker på att belöna vikt bakåt.

Sedan var det dags att släppa ut Tosca-galningen. Tema för kvällen var stimuluskontroll på ligg. Vänta på kommando är mycket svårt för Tosca, så det kanske inte var rätt läge efter väntan i bilen, men jag vill jobba mycket med kommando på henne eftersom det är där vi har svårast. Tosca är ju klickertränad från valpstadiet. Eftersom jag nu inte skulle ha en sådan där

kommandolåst hund har jag gjort klickertränarens klassiska nybörjarmisstag och väntat för länge med stimuluskontroll. Allt ska ju vara färdigt och perfekt innan det döps, eller hur? Men en hund som får vänta 2 år innan den ska lära sig jobba med kommandon, får svårare att förstå konceptet stimuluskontroll. Så här sitter jag med en 3-årig beteendesprutande klickergalning till lagotto. Jag har otroligt lätt för att bli frustrerad och irriterad, inte på hunden, utan på mig själv som åstadkommit detta. men ikväll är jag rätt stolt över att jag lyckades hålla huvudet ganska kallt i den besvärliga övergången där hunden ska vänta lite på signal. Just där brukar Tosca förvandlas til en enda stor skällande sprattlande utsläckningsexplosion, och jag brukar tappa humöret och ge upp. Men i kväll kämpade jag på. provade att belöna med godis på backen för att lugna ner henne med nosande. Viss effekt. Sedan tog godiset slut och jag övergick till bollbelöning. Lek har ju inte varit Toscas favvo, men vi har jobbat upp det, och ikväll hände spännande saker. Hennes frustrationsnivå sjönk tydligen när hon fick jaga bollen, för plötsligt kunde hon tyst vänta på signal  i flera sekunder OCH överse med andra ord. Vi kom raskt så långt att vi dessutom kunde växla mellan sitt och ligg. Intressant!

Hemma igen körde jag mer Stå upp bakåt med Stella. Belönade som vid backa genom att rulla godis mellan framtassarna bakåt och fick snart mera bakåtvikt i ställandet. Kunde då kosta på mig att börja nolla de som gick framåt utan att hunden kroknade. Med Tosca blev det ingångar med både target och kloss. Ingångar är tema på Gf- fortsättningskurs imorgon så jag vill kunna demonstrera båda tillvägagångssätten.

Nu lite sömn.  I morgon är det min tur att rida lektion för Anki.

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar


Skapa flashcards